Grzanki do zupy na boczku smażone

Grzanki do zupy przygotowane z krojonych w kostkę bułek razowych smażonych na maśle z dodatkiem wędzonego boczku.

Grzanki do zupy smażone na boczku to moja błyskawiczna odpowiedź na rosnące lawinowo „gotowce”, które mają za zadanie wypchać konsumenta, aby był syty. W tychże „gotowcach” nie byłoby nic złego, gdyby ich producenci nie dodawali do nich tony chemii. Po co do groszku ptysiowego dodawać spulchniacze? Po co do grzanek dodawać 3 różne „chemikalia”? Opamiętajmy się my, konsumenci. Nie jedzmy tego świństwa, wszak zrobienie pysznych grzanek do zupy to żaden problem. Przekonaj się zresztą osobiście.

Składniki

2 świeże bułki razowe;
kilka plastrów surowego, wędzonego boczku;
masło;

Przepis na grzanki do zupy

Przygotuj świeże bułki z prawdziwej piekarni, porządny boczek bez chemii oraz masło. Też prawdziwe. Jeżeli nie masz ochoty, albo czasu na wyszukanie dobrej jakości produktów to odpuść ten przepis, lepiej kup gotowce, zaoszczędzisz na czasie, bo efekt będzie ten sam, jakby użyć „gotowców”.

Dlaczego świeże bułki, skoro i tak będą smażone „na chrupko”. Zrób według mojego przepisu, aby się  przekonać, w czym rzecz. Pokrój bułki w niedużą kostkę, chyba że wolisz inaczej. Kuchnia to nie dyktat,  zawsze rób po swojemu. Ze świeżych bułek podczas ich krojenia pojawią się okruszki. Niech Cię Pan Bóg broni, nie wyrzucaj tej swego rodzaju „bułki tartej”. Zachowaj okruszki np. do panierowania lub zagęszczenia sosów.

Boczek pokrój w kostkę, paseczki lub inne wzorki, według uznania. Jedni wolą dużą kostkę, inni małą. Pamiętaj jednak, że moje grzanki do zupy mają być jedynie dodatkiem do niej. Nie powinny więc zdominować smaku zupy, do której je wrzucisz. W związku z tym również nie musisz dodawać całej masy boczku tylko dlatego, że go uwielbiasz. Nie ten czas, nie to danie.

Porada-> dodatek boczku ma za zadanie nadać specyficzny smak i słoność grzankom, a nie przytłoczyć całość smakiem. Z tego względu nie dodawaj go za wiele.

Pracy niewiele, czarów żadnych. Bułki i boczek pokrojone. Bierzemy się za smażenie.

Rozgrzej patelnię do średniej temperatury i wrzuć boczek. Smaż go powoli, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wrzuć do boczku 1-2 łyżeczki masła, niewiele. Chodzi jedynie o to, by boczek nabrał jeszcze lepszego smaku. Nie dodawaj za dużo masła, bo ostatecznie grzanki do zupy będą zbyt tłuste. A tego przecież nie chcemy.

Gdy masło się roztopi wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę pieczywo. Zamieszaj i smaż wszystko na średnim ogniu 2 minuty. Na koniec wrzuć na patelnię 1 łyżeczkę masła i smaż jeszcze 2 minuty, aż masło rozpuści się i zostanie wchłonięte przez pieczywo.

Dobrze zrobione grzanki do zupy smażone na boczku powinny być lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, dlatego przygotowuję je ze świeżego pieczywa. Wbrew powszechnej opinii grzanek nie należy przesmażyć za długo, bo nie będą chrupiące, tylko po prostu twarde, spalone.

Grzanki do zupy propozycja podania

Usmażone grzanki do zupy zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut na wierzchu. Pewnie Cię to zaskoczy, ale przez ten czas grzanki „dojdą” i staną się wspaniale chrupiące. Jeżeli jednak zostawisz je na wierzchu na ponad godzinę grzanki swą cudowną chrupkość zaczną tracić.

Grzanki są prostym, łatwym i naprawdę szybkim dodatkiem do zup. Dzięki nim każda zupa krem nabierze charakteru i wspaniałego smaku.


Zobacz smakowity przepis na zupa krem z kalafiora. Warta zachodu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *