Grostl to jedno z podstawowych dań kuchni austriackiej jadane często zimową porą w górach. Kto chociaż raz szusował na nartach w Alpach na terenie Austrii musiał z tym daniem się spotkać. To niezwykle sycące i pyszne jedzenie dodaje mnóstwo kalorii. Są one niezbędne do życia w trudnych górskich warunkach, gdy trzaskający mróz za oknem pozbawia naszych organizmów energii i ciepła. Na nic wtedy sałatki i jogurty odtłuszczone. Nasze organizmy domagają się prawdziwego jedzenia.
GROSTL PRZEPIS NA TYROLSKIE CHŁOPSKIE JADŁO
SKŁADNIKI
500 gramów ziemniaków sałatkowych[FMP]
200 gramów wędzonki wieprzowej
cebula
kminek mielony lub w ziarnach
majeranek suszony
natka pietruszki
szczypiorek lub dymka
sól, pieprz
GROSTL SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki muszą być ugotowane i przestudzone. Najlepiej, jeśli będą z poprzedniego dnia, i najlepiej prosto z lodówki. Wędzonka dowolna byle wieprzowa, a jeśli będzie z tłuszczykiem (jak moja na zdjęciu) będzie idealnie.
2. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Muszą to być ziemniaki sałatkowe, bo te mączyste rozpadną się podczas krojenia w drobny pył. A nie o to chodzi w tym daniu.
3. Obierz niedużą cebulę i pokrój według własnego uznania. Przygotuj przyprawy. Potrzebny będzie suszony majeranek oraz kminek, mielony lub ziarnisty. Pieprz obowiązkowy, a dodanie soli zależeć będzie od tego, jak bardzo słona będzie Twoja wędzonka.
4. Obowiązkową dekoracją dań kuchni austriackiej jest oczywiści szczypiorek. Na Krecie jest on w zasadzie nie do dostanie, więc zastępuję go drobno posiekaną zieloną częścią dymki. Do GROSTL proponuję również dodać posiekaną natkę pietruszki. Ziół nigdy za wiele.
5. W moim GRÖSTL użyłem kreteńskiego specjału <<siglino>>. To wędzone, a następnie poddane powolnej obróbce cieplnej z aromatycznymi przyprawami mięso wieprzowe. W wyniku tejże obróbki wytapia się z mięsa tłuszcz, w którym po przestudzeniu przechowywane jest mięso. Jeśli używasz tradycyjnej (zwykłej) wędzonki koniecznym będzie dodanie tłuszczu, na którym będziesz smażyć Twój GROSTL. W oryginale Austriacy używają masła klarowanego, ale ja gorąco Wam polecam <<gęsi smalec>>.
6. Na podgrzany na patelni i gęsi smalec wrzuć pokrojone w plastry ziemniaki. Dodaj pieprz oraz majeranek i kminek. Smaż chwilę na dość dużym ogniu, aby warzywa się lekko zrumieniło.
7. Po chwili wrzuć na patelnię cebulę i smaż dalej całość.
8. Na koniec wrzuć na patelnię pokrojoną w nieduże kawałki wędzonkę. Smaż jedynie tyle, aby i ona się podgrzała.
9. W razie potrzeby posól całość. Wyłącz ogień pod patelnią, a następnie wrzuć posiekane i zioła i delikatnie zamieszaj całość podrzucając patelnią.
[/FMP]
GROSTL SPOSÓB PODANIA
Podawaj od razu po przygotowaniu w towarzystwie jajka sadzonego. Do tego dania świetnie pasuje <<domowa kapusta kiszona>>.