Grillowany stek wołowy z rostbefu smakować będzie amatorom konkretnego jadła. Takiego steka wycina się ze środkowej części grzbietu krowy, gdzie mięso jest nieco twardsze od polędwicy i antrykotu. Ma za to bogatszy smak i jest również bardziej przerośnięte tłuszczem. Porządny New York Strip, bo o takim mowa, ma około 3 centymetrów grubości i jest otoczony tłuszczykiem. Mój dodatkowo wycięty został z kością, co gwarantuje dodatkowe doznania smakowe. Wiadomo bowiem, że mięso przy kości jest najsmaczniejsze. Oczywiście taki stek wołowy najlepiej smakuje przyrządzony na grillu, jednak i w warunkach domowych można zrobić z niego coś apetycznego.


GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramowy stek wołowy z kością (New York Strip);
  • świeży rozmaryn;
  • masło;
  • oliwa;
  • pieprz ziarnisty;
  • sól morska gruboziarnista;

GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zadbaj szczególnie o najwyższą jakość mięsa. Pamiętaj również, że stek powinien pozostać na zewnątrz (poza lodówką) minimum na 30 minut przed jego obróbką cieplną. Więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.

Stek wołowy z rostbefu

2. Tuż przed smażeniem mięso posyp z obu stron dość obficie solą gruboziarnistą oraz świeżo zmielonym (na grubo) pieprzem. Natrzyj mięso dosłownie odrobiną oliwy (1-2 łyżeczki).

Stek wołowy z rostbefu

3. Rozgrzej patelnię do momentu, aż zacznie dymić, a wtedy połóż na niej steka. Smaż go 3 minuty na bardzo mocnym ogniu nie ruszając go w tym czasie.

4. Odwróć steka na drugą stronę i smaż go tyle samo czasu, ile na poprzedniej stronie. Patelnia cały czas musi być nagrzana do maksimum.

smażenie steka

5. Pamiętaj, aby smażyć steka chwilę również na jego bokach. Stek jest pięknie „owinięty” błonką z tłuszczykiem i powino się to również fajnie wytopić.

smażący się stek wołowy

6. Poniżej znajdziesz ściągawkę, jak długo smażyć steka, aby osiągnąć zamierzony stopień wysmażenia. Jak widzisz „moje” 3 minuty z każdej strony gwarantuje steka „medium”. Takiego właśnie lubię najbardziej. Ty wybierz coś odpowiedniego dla Ciebie.

czas smażenia steka tabelka

7. Wrzuć na patelnię 1-2 łyżki masła i kilka gałązek świeżego rozmarynu. Od razu unieś patelnię z jednej strony, aby zapobiec błyskawicznemu spaleniu się masła (patelnia jest bardzo gorąca). Dzięki temu zabiegowi masło rozpuści się błyskawicznie, ale nie spali się.

usmażony stek na patelni z masłem i rozmarynem

8. Połóż patelnię z powrotem na gaz i obficie polewaj steka masłem przez około 30 sekund.

polewanie usmażonego steka masłem

9. Zdejmij steka z patelni i połóż na talerzu. Stek bezwględnie musi teraz „odpocząć” około 5 minut. Jeżeli pokroisz go przed upływem tego czasu wszystkie soki wypłyną z niego i straci on swój smak i soczystość.

stek odpoczywa na talerzu

10. Gdy stek odpocznie odkrój kość, a następnie pokrój go dużym, bardzo ostrym nożem w plastry. Staraj się przy tym nie naciskać mięsa, aby wszystkie cenne soki pozostały w środku.

krojenie usmażonego steka


GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU Z KOŚCIĄ

Pokrojone mięso polej pysznym masłem rozmarynowym z patelni, na której stek się smażył. Podawaj od razu.

Stek wołowy z rostbefu


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *