Grillowany stek wołowy z rostbefu smakować będzie amatorom konkretnego jadła. Takiego steka wycina się ze środkowej części grzbietu krowy, gdzie mięso jest nieco twardsze od polędwicy i antrykotu. Ma za to bogatszy smak i jest również bardziej przerośnięte tłuszczem. Porządny New York Strip, bo o takim mowa, ma około 3 centymetrów grubości i jest otoczony tłuszczykiem. Mój dodatkowo wycięty został z kością, co gwarantuje dodatkowe doznania smakowe. Wiadomo bowiem, że mięso przy kości jest najsmaczniejsze. Oczywiście taki stek wołowy najlepiej smakuje przyrządzony na grillu, jednak i w warunkach domowych można zrobić z niego coś apetycznego.


GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramowy stek wołowy z kością (New York Strip);
  • świeży rozmaryn;
  • masło;
  • oliwa;
  • pieprz ziarnisty;
  • sól morska gruboziarnista;

GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zadbaj szczególnie o najwyższą jakość mięsa. Pamiętaj również, że stek powinien pozostać na zewnątrz (poza lodówką) minimum na 30 minut przed jego obróbką cieplną. Więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.

Stek wołowy z rostbefu

2. Tuż przed smażeniem mięso posyp z obu stron dość obficie solą gruboziarnistą oraz świeżo zmielonym (na grubo) pieprzem. Natrzyj mięso dosłownie odrobiną oliwy (1-2 łyżeczki).

przyprawiony stek wołowy z rostbefu

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

9. Zdejmij steka z patelni i połóż na talerzu. Stek bezwględnie musi teraz „odpocząć” około 5 minut. Jeżeli pokroisz go przed upływem tego czasu wszystkie soki wypłyną z niego i straci on swój smak i soczystość.

stek odpoczywa na talerzu

10. Gdy stek odpocznie odkrój kość, a następnie pokrój go dużym, bardzo ostrym nożem w plastry. Staraj się przy tym nie naciskać mięsa, aby wszystkie cenne soki pozostały w środku.

krojenie usmażonego steka


GRILLOWANY STEK WOŁOWY Z ROSTBEFU Z KOŚCIĄ

Pokrojone mięso polej pysznym masłem rozmarynowym z patelni, na której stek się smażył. Podawaj od razu.

Stek wołowy z rostbefu


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *