Grillowane piersi z kurczaka naprawdę mogą smakować dobrze. Zapraszam na danie niezwykle proste; może mało odkrywcze, ale gwarantujące naprawdę niesamowite doznania smakowe. Wiem, że brzmi to wręcz komicznie, bo pierś z kurczaka jest mięsem chudym i w związku z tym soczysta raczej nie będzie po obróbce. Ale w tym przypadku ta grillowana pierś z kurczaka smakuje mega dobrze. Trzy warunki, aby danie to udało się znakomicie: dobre ogórki kiszone (najlepiej domowe), rozbite na grubość około 1 centymetra piersi kurczaka (grillowane króciutko) oraz znakomity ser do rozpiekania typu raclette. Piersi z kurczaka mogą smakować dobrze.
GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
3 piersi z kurczaka;
3-4 ogórki kiszone; 3 plastry sera raclette lub innego dobrze rozpiekającego się;
warzywa według wyboru;
sól, pieprz;
GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA PRZEPIS
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij na kotlety o grubości około 1 centymetra. Następnie oprósz je dobrze swoją ulubioną przyprawą, solą i pieprzem (z solą ostrożnie – często przyprawy już ją zawierają, a ponadto ogórki kiszone również są dość słone).
3. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć mrożoną fasolkę szparagową i marchewkę. Gotuj kilka minut, aż będą „al dente”. Nie rozgotuj – zbyt miękkie, wręcz rozgotowane warzywa to zmora na polskich stołach! Oczywiście w lecie możesz użyć dowolnych, ulubionych, ale świeżych warzyw.
4. Połóż kotlety na grilla (jeszcze lepiej, jeżeli zrobisz to na grillu ogrodowym) i smaż 1-2 minuty. Pamiętaj – lepiej ich nie dosmaż, aniżeli masz je „przeciągnąć”. Kurczak pójdzie jeszcze do zapiekania na minutkę, więc w razie czego „dojdzie”. Jeżeli go przesmażysz na tym etapie możesz swobodnie go wyrzucić, bo będzie suchy, jak piaski Sahary.
5. Odwróć kotlety na drugą stronę i rozłóż na nich plasterki ogórka kiszonego.
6. Na wierzchu rozłóż po plasterku sera raclette. Przykryj na chwilę górną pokrywą grilla (lub wsadź kotlety do piekarnika) i piecz 1 minutę. Jeżeli grillujesz na grillu ogrodowym użyj pokrywy do grilla, aby lepiej zapiec ser.
GRILLOWANE PIERSI Z KURCZAKA SPOSÓB PODANIA
Podawaj z gotowanymi warzywami według uznania.
Polecam Ci również ROLADY z KURCZAKA – przepis <<TUTAJ>>.