Puree ziemniaczane jest doskonałym dodatkiem do dań z sosami. Wołowina po burgundzku, czy policzki wołowe w sosie aż się proszą o takie puree. W Grecji, gdzie ziemniaki jada się równie chętnie jak u nas puree ziemniaczane jest dość istotnym składnikiem niektórych dań. Takie puree podaje się do dań z mięsem, rybami, albo po prostu jako przystawkę. Różnica tkwi jak zwykle w szczegółach. Zamiast masła w Grecji do puree ziemniaczanego dodaje się oczywiście oliwy. A ponieważ „skordo” po grecku oznacza czosnek to właśnie on (oprócz oliwy) jest równie ważnym składnikiem greckiego puree ziemniaczanego. Odrobina octu winnego czyni całość wyborną. Zastanawiacie się, czy takie zestawienie może dobrze smakować? Uwierzcie, że może. Skordalia smakuje wyśmienicie.


PUREE ZIEMNIACZANE SKORDALIA

SKŁADNIKI:

  • 750 gramów mączystych ziemniaków;
  • 175 ml oliwy extra vergine;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 50 ml octu z białego wina;
  • natka pietruszki;
  • dymka;
  • sól, pieprz;

PUREE ZIEMNIACZANE SKORDALIA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

2. Ziemniaki obierz i pokrój w nieduże kawałki. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

ziemniaki gotują się w garnku

3. Do czaszy blendera wrzuć obrany czosnek.

obrane ząbki czosnku na dłoni

4. Wlej 175 ml oliwy extra vergine.

grecka oliwa z oliwek

5. Wlej również 50 ml octu z białego wina.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

6. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmiksuj wszystko na gładki sos.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

7. Coś Ci to przypomina? Zgadza się, to klasyczny sos winegret. Gotowy sos odstaw na bok.

sos winegret

8. Natka pietruszki i dymka potrzebne będą nie tylko do dekoracji dania. Na Krecie zjada się niewyobrażalne ilości świeżych ziół, takich jak: natka pietruszki, dymka, natka kopru włoskiego i wiele, wiele innych, u nas nieznanych. Nie pomijaj tych składników. Są tanie i bardzo zdrowe.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

9. Gdy ziemniaki są bardzo miękkie odcedź je i pozostaw na durszlaku na 5 minut. Koniecznie.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

10. Zmiażdż ziemniaki, a następnie wlej sos.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

11. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość bardzo dokładnie ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę ziemniaczaną. Greckie puree ziemniaczane musi być bardzo gładkie.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

12. Tuż przed podaniem skordalii posiekaj natkę pietruszki i dymkę.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia


GRECKIE PUREE ZIEMNIACZANE SKORDALIA

Podawaj posypane natką i dymką w temperaturze pokojowej do mięsa, <<RYB>> lub jako osobną przystawkę. Zawsze w temperaturze pokojowej. Co ważne, skordalia traktowana w Grecji jest raczej jako jeden z dodatków do dania, a nawet dip. Absolutnie nie ma nic wspólnego z naszymi ziemniakami, które często stanowią główny składnik drugiego dania.

Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia

Wypróbuj PUREE z TOPINAMBURA przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia”

  1. spokojnie możesz użyć octu jabłkowego, byle dobrego. bez stresu. zresztą, jak widzisz na załączonych do przepisu zdjęciach tym razem również użyłem octu jabłkowego. Po prostu brakło winnego 😉

  2. Czy można zamiast octu winnego dodać ocet jabłkowy? Tego drugiego mam zawsze sporo, natomiast ocet winny musiałabym ekstra kupić. I zużyć jakąś łyżkę, gdyż ziemniaki przygotowywałabym z połowy porcji. Wiem, wiem. Opcji kanonicznych należy się trzymać, jednak rozwiązania alternatywne czasem też zdają egzamin…. A czasem nie 🙂 Dlatego pytam: Jak radzisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *