Puree ziemniaczane jest doskonałym dodatkiem do dań z sosami. Wołowina po burgundzku, czy policzki wołowe w sosie aż się proszą o takie puree. W Grecji, gdzie ziemniaki jada się równie chętnie jak u nas puree ziemniaczane jest dość istotnym składnikiem niektórych dań. Takie puree podaje się do dań z mięsem, rybami, albo po prostu jako przystawkę. Różnica tkwi jak zwykle w szczegółach. Zamiast masła w Grecji do puree ziemniaczanego dodaje się oczywiście oliwy. A ponieważ „skordo” po grecku oznacza czosnek to właśnie on (oprócz oliwy) jest równie ważnym składnikiem greckiego puree ziemniaczanego. Odrobina octu winnego czyni całość wyborną. Zastanawiacie się, czy takie zestawienie może dobrze smakować? Uwierzcie, że może. Skordalia smakuje wyśmienicie.


PUREE ZIEMNIACZANE SKORDALIA SKŁADNIKI

750 gramów mączystych ziemniaków;
175 ml oliwy extra vergine;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

12. Tuż przed podaniem skordalii posiekaj natkę pietruszki i dymkę.

posiekane świeże zioła


GRECKIE PUREE ZIEMNIACZANE SKORDALIA

Podawaj posypane natką i dymką w temperaturze pokojowej do mięsa, <<RYB>> lub jako osobną przystawkę. Zawsze w temperaturze pokojowej. Co ważne, skordalia traktowana w Grecji jest raczej jako jeden z dodatków do dania, a nawet dip. Absolutnie nie ma nic wspólnego z naszymi ziemniakami, które często stanowią główny składnik drugiego dania.

puree ziemniaczane skordalia

Wypróbuj PUREE z TOPINAMBURA przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “Greckie PUREE ZIEMNIACZANE skordalia”

  1. spokojnie możesz użyć octu jabłkowego, byle dobrego. bez stresu. zresztą, jak widzisz na załączonych do przepisu zdjęciach tym razem również użyłem octu jabłkowego. Po prostu brakło winnego 😉

  2. Czy można zamiast octu winnego dodać ocet jabłkowy? Tego drugiego mam zawsze sporo, natomiast ocet winny musiałabym ekstra kupić. I zużyć jakąś łyżkę, gdyż ziemniaki przygotowywałabym z połowy porcji. Wiem, wiem. Opcji kanonicznych należy się trzymać, jednak rozwiązania alternatywne czasem też zdają egzamin…. A czasem nie 🙂 Dlatego pytam: Jak radzisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *