Kuchnia grecka Wieprzowina Wołowina

Greckie KLOPSY MIELONE w sosie pomidorowym

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia

Klopsy mielone znane pod nazwą Soutzoukakia są przyjemną odmianą dla wszelkiego rodzaju mielonych. To bardzo popularne w Grecji danie może przybierać wiele postaci. Można dodać do niego cebulę, czosnek, cynamon, jednak to zawsze kmin rzymski i maczany w winie chleb stanowić będą jego bazę. I jak to w zakochanej w pomidorach Grecji i te klopsy podaje się zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym. Dodatkami zwykle są ryż lub puree ziemniaczane.


PRZEPIS NA KLOPSY MIELONE SOUTZOUKAKIA

SKŁADNIKI NA KLOPSY

500 gramów wołowiny na gulasz
500 gramów łopatki wołowej[FMP]
5-6 kromek czerstwego chleba
pół szklanki czerwonego wina
1-1 kopiate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki płaskie cynamonu
2 wiejskie jajka
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

500 ml przecieru pomidorowego (passata)
puszka pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa


KLOPSY MIELONE SOUTZOUKAKIA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia składniki

2. Skrop miąższ chleba winem, wymieszaj, aby chleb wchłonął wino.

zalewanie kromek chleba czerwonym winem

3. Cebulę obierz i grubo posiekaj. Czosnek obierz i pokrój na duże kawałki.

obrany i posiekany grubo czosnek

4. Mięso pokrój w grubą kostkę. Jeżeli mięso ma nieco tłuszczu nie usuwaj go pod żadnym pozorem. Mięso zmiel w maszynce razem z namoczonym (lekko odciśniętym) chlebem, cebulą, czosnkiem i połową pęczka natki pietruszki.

mielenie mięsa w maszynce

5. Do zmielonego mięsa dodaj cynamon i kmin rzymski według własnego uznania. Do mięsa dodaj 5-6 łyżek oliwy, 1-2 jajka (według uznania), sól i pieprz. Wyrabiaj na gładką masę 5 minut. Wyrobione mięso odstaw na godzinę do lodówki.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia

6. Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.

w garnku na oliwie smaży się drobno posiekana cebula

7. Krótko przesmaż i dodaj przecier pomidorowy i pomidory.

domowy sos pomidorowy

8. Dodaj szczyptę cukru, trochę kminu rzymskiego, cynamon, liść laurowy, sól, pieprz. Duś na wolnym ogniu 20 minut.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia

9. Z mięsa formuj małe owalne klopsy mielone.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia

10. Smaż klopsy mielone w dość głębokiej oliwie. Możesz je przed tym oprószyć mąką, ale nie jest to warunek konieczny. Sprawa czysto indywidualna.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia

11. Przesmażone klopsy odsącz na ręcznikach papierowych, a następnie włóż do garnka z sosem pomidorowym. Wyjmij liść laurowy. Przykryj rondel i duś kotleciki na wolnym ogniu 10-15 minut. Alternatywnie zapiekaj klopsy mielone w sosie pomidorowym w piekarniku.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia[/FMP]


KLOPSY MIELONE SOUTZOUKAKIA PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj z ryżem lub zmiażdżonymi ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.

Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym Soutzoukakia


Przygotuj <<pyszny grecki gulasz wołowy stifado>> przepis na wskroś oryginalny.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.