Kuchnia grecka Na słodko

Greckie CIASTO na JOGURCIE dżemem okraszone

greckie ciasto na jogurcie z dżemem

Greckie ciasto na jogurcie jest tak puszyste, że trudno to opisać. Jest również cudnie wilgotne, natomiast dodatek fantastycznego, domowego dżemu z czerwonych pomarańczy czyni to ciasto jeszcze lepszym. Przede wszystkim użyj prawdziwego jogurtu greckiego. Jest on gęsty i ma 10% tłuszczu. Taki, i tylko taki nadaje się do użytku. Podobnie dżem, najlepiej użyć taki domowej roboty. Ja użyłem dżemu z sycylijskich czerwonych pomarańczy odmiany moro zrobionego poprzedniej zimy. Z jednej strony słodycz, z drugiej lekka kwaskowość tych pomarańczy nadaje ciastu niewiarygodnego smaku. Całość na szóstkę.


PRZEPIS NA GRECKIE CIASTO NA JOGURCIE

SKŁADNIKI

360 gramów mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
½ łyżeczki sody oczyszczonej;
200 gramów masła;
180 gramów drobnego cukru;
6 wiejskich jajek;
200 gramów jogurtu greckiego;
mały słoik dżemu pomarańczowego;
olejek cytrynowy;


GRECKIE CIASTO NA JOGURCIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

greckie ciasto na jogurcie z dżemem składniki

2. Oddziel żółtka jajek od białek. Przesiej mąkę do miski, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko. Odstaw miskę na bok.

3. Do miski malaksera włóż miękkie masło i wsyp cukier. Miksuj w malakserze masło z cukrem na białą masę.

ucieranie masła z cukrem na ciasto

4. Nie przerywając miksowania dodawaj do masy po jednym żółtku. Wlej również do smaku olejku cytrynowego.

dodawanie żółtke jajka do ucieranego masła z cukrem

5. Gotową, utartą masę przełóż do dużej miski. Do uzyskanej masy wsyp przygotowaną na początku mąkę z dodatkami (tzw. suche składniki). Wymieszaj.

greckie ciasto na jogurcie z dżemem

6. Do masy dodaj również jogurt grecki i ponownie wymieszaj całość.

blank

7. Białka jajek przełóż do czystej i suchej miski malaksera, dodaj szczyptę soli i miksuj na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek dodawaj do masy i delikatnie mieszaj, aby nie opadła.

blank

8. Trzy czwarte gotowej masy przelej do okrągłej formy wysmarowanej masłem (tutaj forma o średnicy 25 centymetrów). Na wierzchu rozłóż dżem (dowiedz się <<jak zrobić galaretkę pomarańczową>>). Wmieszaj dżem w greckie ciasto jogurtowe, a następnie nałóż pozostałe ciasto i rozsmaruj na wierzchu tak, aby przykryć dżem.

greckie ciasto na jogurcie z dżemem

9. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40-45 minut (o upieczeniu ciasta decyduje tzw. test suchego patyczka). Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Wyłóż ciasto z formy na kratkę grillową i posyp obficie cukrem pudrem.

upieczone ciasto


GRECKIE CIASTO NA JOGURCIE PROPOZYCJA PODANIA

Jest po prostu boskie. Uwierz, a jeśli nie wierzysz zrób i przekonaj się osobiście.

greckie ciasto na jogurcie z dżemem


(2) Komentarze

  1. blank

    i jest pyszne 🙂

  2. blank

    Bardzo prosty przepis! Ciasto wygląda przepięknie. ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.