Gravlax z burakiem z dodatkiem świeżego chrzanu brzmieć dla części osób może dosyć tajemniczo. No bo co to ten gravlax właściwie jest? Ano jest to łosoś marynowany w soli. Przepisów na marynowanego łososia (gravlax) jest całkiem sporo, ale ten jest bezbłędny, ponieważ uwzględnia wszystkie smaki, które ja uwielbiam. Oprócz smaku świeżej ryby jest tutaj burak, świeży chrzan i koperek. Absolutnie niepowtarzalne. W zasadzie ryba gotowa jest do spożycia po 48 godzinach, ale ja zalecam marynować ją przynajmniej cztery doby. Ryba przechodzi wtedy nie tylko wszystkimi smakami, ale nabiera również kruchości i delikatności. A ten kolor …


GRAVLAX Z BURAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów świeżego fileta z łososia (środkowa część);
  • 1 duży burak;
  • 1 duży korzeń chrzanu;
  • 100 gramów gruboziarnistej soli morskiej;
  • 50 gramów cukru;
  • 1 cytryna;
  • pęczek koperku;

GRAVLAX Z BURAKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Z około 1,5 kilogramowego świeżego fileta z łososia ze skórą wykrój środkową część (oczywiście możesz zamarynować całego fileta, ale lepiej, gdy ryba ma równą grubość). Dobrze ją oczyść z nieczystości, wykrój tzw. brzuszek i pozbaw wszystkich ości. Tak przygotowany kawałek ryby umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

filet z łososia leży na blacie

2. Obierz jednego sporego buraka, a następnie zetrzyj go na grubych oczkach tarki.

tarcie ugotowanych buraków

3. Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jeden spory korzeń chrzanu. Startego chrzanu powinno być około dwóch łyżek.

tarcie korzenia chrzanu

4. Rybę przełóż do naczynia, a następnie zasyp 100 gramami grubej soli morskiej (tutaj himalajska) i 50 gramami cukru. Wetrzyj wszystko dobrze w rybę.

kawałek fileta z łososia posypany solą

5. Na wierzchu rozłóż świeżo starty chrzan.

ryba posypana startym chrzanem

6. Rozłóż na wierzchu startego buraka, a następnie posyp startą skórką z cytryny i garścią posiekanego, świeżego koperku.

łosoś przygotowany do marynowania

7. Rybę owiń szczelnie folią spożywczą. Na wierzch połóż coś ciężkiego, np. garnek wypełniony wodą, celem obciążenia ryby. Wstaw wszystko do lodówki na 4 doby.

marynowanie ryby

8. Po tym czasie zdejmij folię z łososia – powinien mieć piękny, buraczkowy kolor.

Gravlax z burakiem

9. Osusz dokładnie łososia ręcznikiem papierowym i wytnij skórę. Piękny kolor, prawda?

Gravlax z burakiem


GRAVLAX Z BURAKIEM Z CHRZANEM

Można jeść solo, na kanapce z serkiem lub z ulubionym sosem, np. koperkowo-musztardowym.

GRAVLAX Z BURAKIEM z chrzanem

Jak zrobić KANAPKĘ Z GRAVLAXEM dowiesz się <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “GRAVLAX z BURAKIEM chrzanem pachnący”

  1. ja tam buraki uwielbiam 🙂 a co do łososia to pełna zgoda, że można z kawałka zrobić, ale raczej z dużego kawałka. To znaczy z dużej ryby, bo inaczej lichy to będzie gravlax 😉

  2. Robiłam kiedyś na spotkanie rodzinne. Tylko podałam z sosem musztardowym (nomen omen starannie omijanym przez gości; za to rybka spotkała się z ogromnym uznaniem i znikła chyba jako pierwsza z potraw), tylko z koperkiem. Wdrukowało mi się, że do tego dania potrzebny jest olbrzymi kawał łososia. Podkreślał to autor blogowego przepisu. A w sumie faktycznie można nawet mniejszy fragment zamarynować. Taki wielkości talerza. Wtedy łatwiej w lodówce manewrować. Tym bardziej, że gravlax w wersji buraczanej tylko ja bym jadła. Mąż do ust nie weźmie, bo buraków nie znosi 🙁 I tak się cieszę, że wmusza codziennie w siebie kubek zakwasu z buraków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *