Gościnna Chata leży na końcu świata, znajduje się bowiem we wsi Wysowa Zdrój. To absolutne odludzie i znakomita baza wypadowa do górskich wycieczek i zabiegów w okolicznych sanatoriach. Wieczorem wizyta w Gościnnej Chacie staje się obowiązkowa. Gościnna Chata to restauracja i również hotel. Piękny, karczmiany wystrój restauracji i super jedzenie tworzą udaną harmonię. Dominuje kuchnia polska z elementami kuchni łemkowskiej – kuchni u nas zupełnie nieznanej. Jeżeli nic Wam nie mówią nazwy homiłka, wareniki, zlepieńce, mastiło, kiszeniaki (jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>) to powinniście do Gościnnej Chaty koniecznie zajrzeć.
GOŚCINNA CHATA ŁEMKOWSKI SMAK
Kilka lat temu właściciele karczmy i hotelu w Wysowej otwarli siostrzaną restaurację w Krakowie – ku pokrzepieniu mojego serca i podniebienia. Nie muszę już jechać ponad 2 godziny do Wysowej, gdy pragnienie zjedzenia czegoś dobrego mnie dopadnie; w każdej chwili mogę wstąpić na pyszne, domowe jedzenie do krakowskiej Gościnnej Chaty. Owszem, zdarzają się drobne niedociągnięcia i w tej restauracji, ale atmosfera tam panująca, obsługa i natychmiastowa poprawa jakości następnym razem powodują, że jest to miejsce do którego wracam i do którego chcę wracać.
JAK W DOMU
To miejsce bez gwiazdek Michelina, bez zadęcia, bez ziemi jadalnej i kwiatów na talerzu. Za to ze smakiem i z gustem. Panie i Panowie zapraszam do Gościnnej Chaty na prawdziwe, pyszne jedzenie. Jak w domu.
Restauracja i hotel Gościnna Chata w Wysowej Zdroju - widok od strony hotelu. Obiekt jest całkiem spory.
Widok na restaurację w Wysowej Zdrój od strony ulicy.
Wystrój restauracji w Wysowej jest bardzo tradycyjny i nawiązuje do regionu.
A tutaj dla porównania karczmiany wystrój restauracji w Krakowie. Jest przytulnie i sympatycznie.
Gościnna Chata gwarantuje gościnność nie tylko w nazwie...
Po złożeniu zamówienia można liczyć na tzw. czekadełko. W Gościnnej Chacie są to smalec i twarożek plus świeże pieczywo. Wszystko oczywiście robione na miejscu.
Jako starter świetnie sprawdzają się śledzie - tutaj w dwóch rodzajach.
Na prawdziwych fanów jedzenia czeka tatar huculski... Tak, tak, jak nazwa wskazuje to tatar z koniny.
Masz ochotę skosztować kuchni łemkowskiej? Wypróbuj war ze zlepieńcami, czyli zupę z soku z kiszonej kapusty podawaną z pierogami z mięsem. Pycha.
W każdą niedzielę Gościnna Chata zaprasza na domowy rosół z ręcznie robionym makaronem.
Smakosze mogą zamówić rewelacyjną baraninę w sosie grzybowym z haluszkami.
Kiszeniaki to kolejne danie z Łemkowszczyzny. To gołąbki z liści kapusty kiszonej z farszem z kaszy, grzybów i mięsa. Całość serwowana z sosem z prawdziwkami. Wyborne to za mało powiedziane.
Gościnna Chata oferuje kilka rodzajów pierogów - oczywiście robionych na miejscu. Są pyszne 🙂
Pyzy, kartacze, cepeliny itp - różne nazwy i kształty, drobne różnice w zależności od regionu Polski... Te dwa kartacze z mięsem nasycą Cię na długie godziny 😉
W restauracji serwują klasycznego schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Doskonały 🙂
Soczysty plaster pieczonej karkówki w sosie własnym podany z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi zawsze jest strzałem w "dychę"... 🙂
Tartianyk to łemkowski placek z tartych ziemniaków pieczony na liściach kapusty.