Pieczeń na Święta Wieprzowina

GOLONKA PIECZONA z ziemniakami

golonka pieczona

Golonka pieczona to niezwykle smaczne mięso. Obiegowo przyjęło się, że golonka to tłusty kawałek mięsa i raczej należy go unikać w codziennej diecie. W codziennej owszem, ale raz na czas w sezonie zimowym uważam, że zjeść ją należy. W poniższym przepisie używam przedniej golonki w dodatku bez skóry. I niech mi ktoś teraz zarzuci, że to tłusty kawałek mięsiwa. A smak jest jak należy. Gotujcie zatem z głową, nie przesadzajcie z ciężkimi posiłkami, ale na samych odtłuszczonych jogurtach za długo się nie uciągnie. Zwłaszcza zimą.


GOLONKA PIECZONA PRZEPIS

SKŁADNIKI

dwie golonki przednie bez skóry[FMP]
10 małych ziemniaków do pieczenia
3-4 garści groszku
4 surowe kiełbaski jagnięce (opcja)
marynata
sól, pieprz


GOLONKA PIECZONA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz. Następnie zamarynuj je w marynacie (poznaj <<przepis na schabowy pieczony z ziemniakami>>) i odstaw aby się macerowały. Golonkę posyp solą i pieprzem oraz przyprawą, jaką lubisz (jeśli chcesz mięso marynuj w tej samej marynacie co ziemniaki). Nie ukrywam, że ja kupiłem golonki świetnie przyprawione przez rzeźnika. Razem ważyły około 1,8 kg. Tylko włożyć do naczynia i piec. Poezja.

golonka przednia w garnku

2. Przyprawioną golonkę włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie wlej do niego filiżankę wody.

golonka pieczona

3. Przykryj naczynie pokrywką, a następnie piecz mięso w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.

naczynie gliniane w piekarniku

4. Po upływie wskazanego powyżej czasu wyłóż garnek z piekarnika, a potem wyjmij z niego golonkę i połóż na ją talerzu. Zobacz, ile tłuszczu wytopiło się już mięsa. Pozostały czas Twoja golonka będzie się właściwie w nim confitować, a pyszne efekty zobaczysz już wkrótce.

golonka pieczona

5. Od razu włóż do garnka zamarynowane ziemniaki i groszek.

blank

6. Teraz włóż do naczynia z powrotem golonkę, a następnie polej ją wytopionym tłuszczem. Teraz rozłóż wokół niej kiełbaski jagnięce. Następnie przykryj garnek pokrywką i wstaw go z powrotem do piekarnika. Piecz całość w tej samej temperaturze (200 stopni Celsjusza) przez kolejne 1,5 godziny.

golonka pieczona

7. Po upływie łącznie 3 godzin mięso powinno być soczyste i miękkie, a ziemniaki łatwo dać się rozgnieść widelcem. Zdejmij teraz pokrywkę z naczynia, a następnie polej mięso wytopionym tłuszczem. Teraz piecz mięso jeszcze 5-10 minut, aż golonka pieczona pięknie się zrumieni.

mięso piecze się w piekarniku

8. Czy naprawdę muszę Cię przekonywać, że to jest pyszne? Jeżeli chcesz mieć absolutną pewność właściwego upieczenia wbij termometr w najgrubszą część mięsa (aż do kości). Temperatura winna osiągnąć prawie 100 stopni Celsjusza.

golonka pieczona[/FMP]


GOLONKA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj na półmisku razem z ziemniakami, groszkiem i kiełbaskami jagnięcymi.

golonka pieczona z ziemniakami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.