Gołąbki z mięsem z dodatkiem ryżu (w barach raczej proporcje odwrotne) to klasyka kuchni polskiej. Gołąbki uwielbiane są za smak, ale również za możliwe bardzo liczne wariacje na ich temat. Po pierwsze mogą być z kapusty białej, czerwonej, włoskiej, a także kiszonej. Po drugie farsz przygotowany może być właściwie z dowolnych składników. Najpopularniejszy oczywiście, gdy gołąbki faszeruje się mięsem i ryżem. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, aby gołąbki składały się z dowolnej kaszy i Twojego ulubionego dodatku. Coraz częściej jada się również gołąbki wegetariańskie. Podaje się je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, albo po prostu smażone na patelni. Gołąbki albo się dusi, albo piecze. Ja zapraszam na moją, bardzo klasyczną wersję.


GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

SKŁADNIKI:

  • 2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów;
  • 700 gramów karczku wieprzowego;
  • 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio);
  • 1 litr domowego wywaru warzywnego;
  • 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego;
  • 1 duża cebula;
  • mielona, słodka papryka;
  • masło;
  • gęsi lub wieprzowy smalec;
  • sól, pieprz;

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM PRZYGOTOWANIE:

1. Do gołąbków używam mięsa z łopatki wieprzowej albo karczku. Wiem, że sporo osób dodaje do farszu surowe mięso, ja jednak preferuję przyrządzone wcześniej w formie gulaszu. Tutaj użyłem 700 gramowy kawałek karczku wieprzowego, dość mocno przerośniętego tłuszczem. Pamiętaj – tłuszczu w mięsie musi być dość sporo, inaczej gołąbki będą zbyt suche i po prostu nie będą takie smaczne. Jeżeli przeraża Ciebie taka ilość tłuszczu zrób lepiej gołąbki wegetariańskie…

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

2. Mięso pokrój w grube kawałki, a następnie posól, popieprz i obsyp mieloną słodką papryką. Wetrzyj dobrze przyprawy w mięso.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

3. Smaż mięso na niewielkiej ilości tłuszczu na dość mocnym ogniu, aż ładnie się zrumieni.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

4. Przełóż przesmażone mięso do garnka, wlej szklankę gorącej wody, dodaj swoją ulubioną przyprawę i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie.

UWAGA: Gulasz z karczku w sosie paprykowym nada Twoim gołąbkom fantastycznego smaku.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

5. Uduszone, miękkie mięso wyjmij z garnka, przestudź lekko i zmiel w maszynce do dużej miski. Sos powstały z duszenia mięsa pozostaw – będzie potrzebny.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

6. Na patelni rozgrzej trochę masła i wsyp 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio). Smaż kilka minut, aż stanie się przeźroczysty. Wlej chochelkę domowego bulionu warzywnego i na małym ogniu gotuj ryż, jak na klasyczne risotto (w miarę ubywania bulionu dolewaj kolejne chochelki, aż ryż stanie się „al dente”).

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

7. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz (najlepiej gęsi smalec albo masło) i smaż pokrojoną w drobną kostkę 1 dużą cebulę.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

8. Przesmażoną cebulę dodaj do zmielonego mięsa. Dodaj ugotowany ryż, sól, sporo pieprzu i wymieszaj farsz. Jeżeli będzie zbyt suchy dolej do niego powstały przy duszenia mięsa sos. Farsz powinien być lekko pikantny i słonawy – w połączeniu z kapustą straci on nieco swojej „mocy”, zatem porządne doprawienie farszu na tym etapie jest konieczne.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

9. Z dwóch naprawdę sporych kapust (u mnie każda po 3 kilogramy) wytnij głąby, zdejmij kilka wierzchni liści i odłóż je na bok. Kapusty następnie włóż do dużych garnków z wrzącą wodą. Gotuj.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

10. Gdy kolejne wierzchnie liście będą się blanszowały zdejmuj je po sztuce z kapusty. Pomocne w tym celu jest takie narzędzie, jak na zdjęciu.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

11. Układaj liście na suchej ściereczce, aż lekko przestygną i ociekną z wody. Liście należy dość szybko użyć po wyjęciu z wody, ponieważ z czasem będzie je coraz trudniej zwijać i mogą pękać. Najlepiej wyjąć 3-4 liście, dać im 2 minutki „ochłonąć” i od razu zwijać gołąbki. Potem wyjąć kolejne liście i czynić tak samo. Już widać, że gołąbki z mięsem będą pyszne…

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

12. Pora przygotować gołąbki. Weź liść w dłoń i małym nożykiem zetnij zgrubienie na liściu, a jego końcówkę od strony głąba wyrównaj.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

13. Rozłóż liść, nałóż farsz – ilość farszu to sprawa indywidualna. Ja lubię, jak w gołąbki jest dość sporo kapusty, więc z farszem nie przesadzam.

UWAGA: Gołąbki wcale nie muszą być pełne farszu. Jeżeli tak jak ja kochasz smak kapusty wystarczy, że farszu do nich nałożysz z umiarem.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

14. Zawijaj gołąbka, jak krokieta. Postępuj tak z każdym liściem, aż do wyczerpania składników.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

15. W dużej gęsiarce albo innym naczyniu, w którym będziesz dusić gołąbki, wyłóż dno i boki odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty. Układaj ciasno gołąbki – jeżeli zaistnieje potrzeba układaj gołąbki warstwami – nic złego się z nimi nie stanie.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

16. Na wierzchu ponownie rozłóż kilka odłożonych na początku liści kapusty.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

17. Wlej 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

18. Popieprz całość i rozłóż na wierzchu małe kawałeczki masła.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

19. Przykryj pokrywką i duś gołąbki z mięsem na wolnym ogniu 1,5 godziny, aż kapusta zmięknie, a wierzchnie liście kapusty ładnie się przypieką – to dodatkowy rarytas przy robieniu gołąbków.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

20. Gołąbki przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aby pięknie się zrumieniły, a kapusta nabrała smaku.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna


GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

Podawaj np. z sosem pieczarkowym.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM i ryżem wersja klasyczna

Spróbuj również GOŁĄBKÓW po WĘGIERSKU przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *