Gołąbki z kiszonej kapusty czyli kiszeniaki łemkowskie to gołąbki z kiszonej kapusty z farszem z mięsa, kaszy jęczmiennej i gryczanej. Zwykle podsmażone i polane pysznym sosem grzybowym. Moich kiszeniaków raczej nie należy utożsamiać z tymi łemkowskimi, ponieważ są przyrządzone nieco inaczej. Ale gwarantuję, że są również pyszne a nawet lepsze, o ile lubicie kiszoną kapustę. Oczywiście smak gołąbków w dużej mierze zależy nie tylko od farszu (co oczywiste), ale przede wszystkim od stopnia zakwaszenia kapusty. Jeżeli nie pasuje Ci zbyt kwaśna kapusta gotuj ją dłużej, aniżeli podaję w przepisie.


GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI

1 duża główka kiszonej kapusty;
500 gramów łopatki wieprzowej;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

15. Ugotowane gołąbki możesz podawać od razu, ale możesz je również podsmażyć na patelni, aby nabrały wspaniałego koloru i smaku (ach ten lekki smak przypalenizny, niektórzy za nim szaleją).

Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki


GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY KISZENIAKI

Podawaj z sosem grzybowym.

Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki


Ech te GOŁĄBKI po WĘGIERSKU – przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “GOŁĄBKI z KISZONEJ kapusty kiszeniaki”

  1. W Krakowie mam to szczęście, że Charsznica blisko, a i „u Węgra” na Starym Kleparzu taką kapustę kupię. pozdrawiam.

  2. Marzę o takich gołąbkach, ale niełatwo o taką kapustę. Na Kresach Południowo Wschodnich takie gołąbki były zimą b. często gotowane, zwłaszcza,że świeżej kapusty nie było.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *