Gołąbki z kiszonej kapusty czyli kiszeniaki łemkowskie to gołąbki z kiszonej kapusty z farszem z mięsa, kaszy jęczmiennej i gryczanej, zwykle podsmażone, polane pysznym sosem grzybowym. Moich kiszeniaków raczej nie należy utożsamiać z tymi łemkowskimi, ponieważ są przyrządzone nieco inaczej. Ale gwarantuję, że są również pyszne, a nawet lepsze, o ile lubicie kiszoną kapustę. Oczywiście smak gołąbków w dużej mierze zależy nie tylko od farszu (co oczywiste), ale przede wszystkim od stopnia zakwaszenia kapusty. Jeżeli nie pasuje Ci zbyt kwaśna kapusta gotuj ją dłużej, aniżeli podaję w przepisie.


GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty;
  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 300 gramów kaszy jęczmiennej;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 60 gramów suszonych podgrzybków;
  • duża cebula;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • wiejskie jajko;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • garść suszonych warzyw;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • sól, pieprz;

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY PRZYGOTOWANIE:

1. Około 60 gramów podgrzybków mocz w gorącej wodzie przez około 30 minut, po czym gotuj na małym ogniu również około 30 minut.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

2. Około 500 gramów łopatki wieprzowej pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć jedną pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie wrzuć mięso i smaż je, aż lekko zbrązowieje.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

3. Do mięsa dodaj łyżeczkę suszonych warzyw oraz 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Podsmażaj wszystko przez 1 minutę, po czym wlej około 500 ml wrzącej wody. Patelnię przykryj (lub przełóż gulasz do małego garnka) i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut. W razie potrzeby podlewaj odrobiną wody. Na koniec gulasz dopraw solą i pieprzem do smaku. Przecedź gulasz pozostawiając w osobnych naczyniach zarówno mięso, jak i sos.

UWAGA: Mięso ugotowane w formie gulaszu nabiera wspaniałego smaku, dzięki czemu i gołąbki zyskają na smaku.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

4. Całą główkę kiszonej kapusty opłucz pod bieżącą wodą, po czym włóż do dużego garnka. Zalej ją wrzątkiem, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj około 30 minut lub dłużej; zależy, czy gołąbki z kiszonej kapusty wolisz mniej lub bardziej kwaśne…

UWAGA: Czy kapusta pozostanie bardzo kwaśna, czy też będzie łagodniejsza w smaku zależy tylko od Twoich upodobań.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

5. Ugotuj 300 gramów kaszy jęczmiennej. Prawie całą kaszę (pozostaw jedynie około 2-3 łyżek) przełóż do dużej miski. Mięso z gulaszu drobniutko posiekaj i również dodaj do miski z kaszą. Ugotowane grzyby również wyjmij z wywaru, pokrój drobno i też dodaj do miski z farszem.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

6. Wbij do farszu jajko, dodaj sól, pieprz oraz trochę „zieleniny” (to, co lubisz np. natkę pietruszki). Wyrób farsz na kleistą masę i odłóż na bok.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

7. Podgotowaną kiszoną kapustę wyjmij z garnka i zdejmij z niej liście. Uważaj, aby nie potargać. Liście rozłóż na czystej, suchej ściereczce, aby nieco odsączyć je z wody.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

8. Wstaw na gaz garnek z wywarem z grzybów. Dodaj jedną łyżkę suszonych warzyw.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

9. Do wywaru z grzybów wlej sos z gulaszu wieprzowego. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

10. Z każdego liścia kiszonej kapusty wytnij gruby, główny nerw, nakładaj farsz i zawijaj gołąbki.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

11. W dużym garnku na dnie rozłóż niewykorzystane liście kapusty, po czym układaj na niej warstwowo przygotowane gołąbki.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

12. Na koniec przykryj gołąbki w garnku kolejnymi liśćmi, zalej około 500 ml bulionu drobiowego i gotuj pod przykryciem około 1,5 – 2 godzin na wolnym ogniu.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

13. W międzyczasie, gdy sos grzybowy nieco się zredukuje dodaj odłożoną wcześniej kaszę jęczmienną (2-3 łyżki).

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

14. Zabiel sos odrobiną śmietany, dopraw do smaku solą i pieprzem (o ile potrzeba) gotuj jeszcze 2 minuty, po czym odstaw na bok.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

15. Ugotowane gołąbki możesz podawać od razu, ale możesz je również podsmażyć na patelni, aby nabrały wspaniałego koloru i smaku (ach ten lekki smak przypalenizny, niektórzy za nim szaleją).

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki


GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY KISZENIAKI

Podawaj z sosem grzybowym.

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki

Ech te GOŁĄBKI po WĘGIERSKU – przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY kiszeniaki”

  1. W Krakowie mam to szczęście, że Charsznica blisko, a i „u Węgra” na Starym Kleparzu taką kapustę kupię. pozdrawiam.

  2. Marzę o takich gołąbkach, ale niełatwo o taką kapustę. Na Kresach Południowo Wschodnich takie gołąbki były zimą b. często gotowane, zwłaszcza,że świeżej kapusty nie było.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *