Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną to raj dla podniebienia. Ryż i mięso mielone to najczęstszy farsz tradycyjnych, polskich gołąbków. W tym przepisie proponuję zupełnie inny farsz z grzybów i kaszy jaglanej. Ponadto użyłem kapusty włoskiej zamiast tej zwykłej, białej. No i oczywiście do gołąbków sos koniecznie grzybowy, jeżeli akurat pora roku nam świeże grzyby oferuje. Trzeba pamiętać, że kapusta włoska wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej, aby była miękka. Gołąbki z grzybami polecam wszystkim, ale w szczególności zachęcam do ich spróbowania wegetarian.


GOŁĄBKI Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej;
  • 150 gramów kaszy jaglanej;
  • domowy bulion warzywny;
  • 500 gramów świeżych podgrzybków;
  • kilka suszonych podgrzybków;
  • 4 szalotki;
  • masło;
  • sól, pieprz;

GOŁĄBKI Z GRZYBAMI PRZYGOTOWANIE:

1. 500 gramów świeżych podgrzybków dobrze oczyść i pokrój w kawałki, jakie lubisz.

pokrojone podgrzybki

2. Na patelni rozgrzej oliwę i trochę masła – wrzuć 4 pokrojone w drobną kostkę szalotki. Zeszklij je.

na patelni smaży się posiekana szalotka

3. Wrzuć pokrojone podgrzybki i smaż kilka minut, aż zmiękną.

smażenie krojonych grzybów

4. W międzyczasie namocz 15 minut w gorącej wodzie kilka suszonych grzybów (np. podgrzybki), a następnie gotuj na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły. Po około 20 minutach grzyby powinny być miękkie. Wyjmij je z garnka i pokrój drobno.

gotowanie suszonych grzybów

5. Usmażone podgrzybki bardzo drobno posiekaj.

posiekane ugotowane grzyby

6. W osobnym garnku ugotuj 150 gramów kaszy jaglanej według przepisu na opakowaniu.

w garnku gotuje się kasza jaglana

7. W osobnym garnku we wrzącej, gotującej się wodzie blanszuj liście kapusty włoskiej.

obgotowywanie liści kapusty na gołąbki

8. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudź, a zblanszowanym liściom kapusty daj „odpocząć” kilka minut.

ugotowana kasza jaglana

9. Do dużej miski przełóż kaszę jaglaną, posiekane grzyby oraz pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Dodaj trochę wywaru z gotowanych grzybów. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj. Kasza jaglana winna doskonale zespoić farsz.

siekane gotowane grzyby

10. Rozłóż liść kapusty i nałóż sporą porcję farszu. Zwiń gołąbka w tradycyjny sposób.

zawijanie gołąbków

11. Tak czyń ze wszystkimi liśćmi kapusty, aż do wyczerpania się farszu.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

12. Patelnię o wysokich brzegach lub garnek wysmaruj tłuszczem, a następnie rozłóż na jej spodzie liście kapusty.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

13. Układaj na patelni dość ciasno gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

14. Przykryj gołąbki pozostałymi liśćmi kapusty. Podlej szklanką bulionu warzywnego, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną

15. Przygotuj SOS GRZYBOWY – jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ >>.

sos ze świeżych grzybów

16. Uduszone gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną zdejmij z gazu, kapusta winna być już miękka.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną


GOŁĄBKI Z GRZYBAMI Z KASZĄ JAGLANĄ

Podawaj z sosem ze świeżych prawdziwków.

Gołąbki z grzybami z kaszą jaglaną


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *