Gołąbki Warzywa w roli głównej Wielkanoc

GOŁĄBKI z BIAŁEJ kapusty z kiełbasą i ryżem

gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem

Gołąbki z białej kapusty z niecodziennym farszem to przyjemna odmiana od tradycyjnych i najpopularniejszych u nas gołąbków z mięsem wieprzowym i ryżem. Recz jasna biała kiełbasa wytwarzana jest z mięsa. Ale przecież wszyscy wiemy, że dobra, surowa polska biała kiełbasa potrafi być wspaniale przyprawiona czosnkiem i majerankiem. O takiej właśnie białej kiełbasie do tego przepisu piszę. Niech będzie z jak najlepszego źródła, najlepiej taka, którą znacie. Wiem też, że część z Was samodzielnie taką kiełbasę robi. Cóż, w takim przypadku mogę jedynie Wam pozazdrościć.


PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI

450 gramów świetnej jakościowo surowej, białej kiełbasy;
170 gramów ryżu arborio lub carnarolli (nie sypki);[FMP]
2 średnie cebule;
biała kapusta o wadze około 1,5 kilograma;
500 ml domowego bulionu warzywnego;
sól, pieprz;


GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Z jelit wyjmij mięso białej kiełbasy i smaż bez tłuszczu na patelni, aż mięso zbrązowieje. W tym przepisie użyłem 450 gramów surowej, białej kiełbasy.

na patelni smaży się mięso

2. W niedużym garnku ugotuj 170 gramów ryżu – do gołąbków zawsze stosuję ryż używany do risotto, czyli taki klejący się, nie sypki. Dostępne u nas w tym typie są arborio lub carnaroli. W tym przypadku użyłem akurat hiszpańskiego ryżu bomba stosowanego w Hiszpanii do przyrządzania paelli (niedawno podawałem przepis na paellę, ryż pozostał, trzeba było wykorzystać).

w garnku gotuje się ryż

3. Przesmażone mięso przełóż do dużej miski; pokrój dwie średnie cebule w małą kostkę. Do mięsa dodaj ugotowany ryż i przesmażoną „na złoto” cebulę. Dopraw mięso według uznania pamiętając, że biała kiełbasa lubi być świetnie przyprawiona. Nie zepsuj tego dodatkowymi, zbędnymi przyprawami. W moim przypadku wystarczyło jedynie dość sporo świeżo zmielonego pieprzu. Gotowy farsz odłóż na bok.

PORADA-> Farsz do gołąbków powinien smakować intensywnie.

przygotowywanie farszu do gołąbków

4. Kapustę o wadze około 1,5 kilograma pozbaw głąba, oderwij 4 liście zewnętrzne i odłóż je bok na później. Następnie włóż kapustę do wielkiego garnka z gotującą się wodą. Obgotuj kapustę kilka minut i ściągaj po kolei wierzchnie liście starając się ich nie potargać. Oczywiście są różne metody „blanszowania” liści kapusty – użyj swojej ulubionej metody.

w garnku gotuje się duża główka białej kapusty

5. Jeżeli uznasz, że liście nadal są zbyt twarde gotuj je jeszcze chwilkę w osobnym garnku, aż będą „al dente”. Nie rozgotuj liści !

gotowanie białej kapusty

6. Podgotowane liście kapusty wykładaj na ściereczkę i pozostaw na chwilę, aż nieco przestygną.

obgotowane liście białej kapusty

7. Z każdego liścia odkrój zbędne zgrubienie od jego zewnętrznej strony, jak na zdjęciu.

odcinanie nerwu z liścia kapusty

8. Na każdy liść kapusty nakładaj przygotowany wcześniej farsz z białej kiełbasy i ryżu. Ile? Zależy od wielkości liści kapusty i Twoich preferencji. Ja lubię sporo kapusty w gołąbku, więc farszu daję zwykle nieco mniej.

formowanie gołąbków

9. Zwijaj liść kapusty z farszem w gołąbki. Postępuj tak z każdym liściem do wykorzystania całego farszu. Z podanych ilości składników zrobiłem 10 gołąbków. Dno sporego garnka wyłóż dwoma z czterech odłożonych na początku liśćmi kapusty, a następnie układaj dość ciasno gołąbki. Jeżeli potrzeba układaj gołąbki z białą kiełbasą i ryżem warstwami – nie zaszkodzi to im.

gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem

10. Na wierzchu rozłóż pozostałe dwa wierzchnie liście kapusty. Do garnka wlej pół litra bulionu warzywnego, przykryj garnek pokrywką i duś gołąbki na małym ogniu około 1,5 godziny. Kontroluj poziom bulionu w garnku – w razie potrzeby uzupełniaj płyn.

gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem[/FMP]

11. Gołąbki z białej kapusty są gotowe, gdy ta jest miękka.

gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem


GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY SPOSÓB PODANIA

Podawaj np. z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym.

gołąbki z białej kapusty z kiełbasą i ryżem


Poznaj oryginalny <<przepis na gołąbki bez zawijania>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.