Gnocchi z dorszem podane na musie dyniowym to danie, które powstało w wyniku nadmiaru pieczonego dorsza z dnia poprzedniego. I jak to zwykle bywa w takich przypadkach objawiło się jako danie przepyszne i warte uwagi. Gnocchi (czyt. njoki), czyli coś w stylu naszych kopytek, robi się błyskawicznie, jednak na mus dyniowy trochę poczekać trzeba, bowiem dynia piec musi się nawet godzinę, aby zmiękła. Do gnocchi podałem posiadaną również w nadmiarze duszoną czerwoną kapustę z cynamonem i dżemem, co również było strzałem w dziesiątkę.
Składniki
500 gramów mączystych ziemniaków;
250 gramów pieczonego lub gotowanego dorsza;
1 jajko;
mąka pszenna (ile zabierze);
pęczek szczypiorku;
ser typu parmezan;
Przepis na gnocchi z dorszem
Dorsz może być pieczony lub gotowany, byle nie surowy, chociaż i w tej wersji dałby radę. Proporcje pomiędzy ziemniakami i rybą zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Dynię pokrój na ćwiartki, a następnie dokładnie wypestkuj. Małą łyżeczką usuń wewnętrzną błonkę pod pestkami. Dokładny przepis, jak przygotować mus (puree) z dyni (przepis na mus z dyni pieczonej).
Ziemniaki składnik najważniejszy
Obierz ziemniaki, ugotuj i nieco je przestudź. Następnie ziemniaki oraz dorsza przepuść przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków i dorsza dodaj posiekany szczypiorek, trochę soli, pieprzu, a także świeżo zmieloną gałkę muszkatołową. Aby gnocchi były jak należy trzeba do masy wbić również 1 średnie jajko. Wymieszaj składniki, a następnie ręką lekko rozpłaszcz masę w misce i „podziel” na cztery części. Wyjmij i odłóż na bok jedną część, a w jej miejsce wsyp mąkę pszenną.
Porada-> ostrożnie z mąką, bowiem jej nadmiar spowoduje, że gnocchi będą twarde.
Krótko zagnieć ciasto i formuj z niego cienkie wałeczki, z których odkrawaj maleńkie kluseczki. Pamiętaj, że gnocchi podwoją swoją objętość podczas gotowania.
Gnocchi z dorszem sposób podania
Gotowe gnocchi z dorszem wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię oznacza to, że kluseczki są gotowe, odcedź je i szybko przelej zimną wodą. Podawaj na musie dyniowym posypane startym parmezanem, z duszoną czerwoną kapustą lub innym, ulubionym dodatkiem.
Zrób również pierogi leniwe i podaj z rosterem morelowym.