Gnocchi z dorszem podane na musie dyniowym to danie, które powstało w wyniku nadmiaru pieczonego dorsza z dnia poprzedniego. I jak to zwykle bywa w takich przypadkach objawiło się jako danie przepyszne i warte uwagi. Gnocchi (czyt. njoki), czyli coś w stylu naszych kopytek, robi się błyskawicznie, jednak na mus dyniowy trochę poczekać trzeba, bowiem dynia piec musi się nawet godzinę, aby zmiękła. Do gnocchi podałem posiadaną również w nadmiarze duszoną czerwoną kapustę z cynamonem i dżemem, co również było strzałem w dziesiątkę.


GNOCCHI Z DORSZEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mączystych ziemniaków;
  • 250 gramów pieczonego lub gotowanego dorsza;
  • 1 jajko;
  • mąka pszenna (ile zabierze);
  • pęczek szczypiorku;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 dynia najlepiej hokkaido lub piżmowa o wadze 1 kg;
  • gałka muszkatołowa;
  • ser typu parmezan;

GNOCCHI Z DORSZEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Dorsz może być pieczony lub gotowany, byle nie surowy, chociaż i w tej wersji dałby taki radę. Proporcje pomiędzy ziemniakami i rybą zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

2. Dynię pokrój na ćwiartki i dokładnie wypestkuj. Małą łyżeczką usuń wewnętrzną błonkę pod pestkami.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

3. Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop ją oliwą extra vergine. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz dynię 45-60 minut, aż stanie się miękka.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

4. W międzyczasie obierz, ugotuj i nieco przestudź ziemniaki.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

5. Ziemniaki oraz dorsza przepuść przez maszynkę do mielenia.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

6. Upieczoną, miękką dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut, aż nieco przestygnie.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

7. Wyskrob dużą łyżką miąższ dyni i przełóż go do miski malaksera.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

8. Dynię posól, popierz i dopraw sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie wlej do miski malaksera niecałą szklankę wody.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

9. Zmiksuj dynię na aksamitne puree – jeżeli jest za gęste dolej jeszcze odrobinę wody.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

10. Mus dyniowy gotowy, pora zrobić gnocchi z dorszem. A zatem do zmielonych ziemniaków i dorsza dodaj posiekany szczypiorek, trochę soli, pieprzu oraz świeżo zmieloną gałkę muszkatołową.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

11. Aby gnocchi były, jak należy trzeba do masy wbić również 1 średnie jajko.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

12. Wymieszaj składniki i ręką lekko rozpłaszcz masę w misce i „podziel” na cztery części. Wyjmij i odłóż na bok jedną część, a w jej miejsce wsyp mąkę pszenną.

UWAGA: Ostrożnie z mąką: jej nadmiar spowoduje, że gnocchi będą twarde.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

13. Krótko zagnieć ciasto i formuj z niego cienkie wałeczki, z których odkrawaj maleńkie kluseczki. Pamiętaj, że gnocchi podwoją swoją objętość podczas gotowania.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

14. Gotowe gnocchi z dorszem wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię oznacza to, że kluseczki są gotowe – odcedź je i szybko przelej zimną wodą.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym


GNOCCHI Z DORSZEM NA MUSIE DYNIOWYM

Podawaj na musie dyniowym posypane startym parmezanem, z duszoną czerwoną kapustą lub innym, ulubionym dodatkiem.

GNOCCHI Z DORSZEM na musie dyniowym

Zrób również KLUSKI LENIWE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *