Gęsina na świętego Marcina być musi. Tak nakazuje tradycja, tak nakazują nasze babcie i matki. I tak nakazuje dobry smak. 11 listopada za pasem. To wielki dzień, dzień Św. Marcina i Dzień Niepodległości w Polsce. Na 11 listopada nie może być inaczej, należy dochować tradycji i upiec gęsinę. Nie oszczędzajcie w tym dniu na gęsi, kupcie najlepszą. Poniżej kilka informacji na temat samych gęsi, jak i sposobu ich przyrządzania. Jeżeli macie swoje spostrzeżenia, sposoby, metody, triki przy przyrządzaniu gęsiny itp podzielcie się nimi w komentarzach.  Jaka jest najlepsza i jak ją przyrządzić? Zapraszam do lektury.

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA JAKĄ WYBRAĆ

Najlepszą polską gęsią jest gęś owsiana, biała kołudzka. To gęś hodowana w Kołudzie Wielkiej, karmiona na 3 tygodnie przed ubojem owsem (stąd również nazywana owsianą). Najlepsza do pieczenia to taka o wadze do 4,5 kilogramowa. Gęsi to mądre ptaki. Ich hodowla musi odbywać się na świeżym powietrzu (inaczej gęsi nie będą jadły), a same ptaki wyskubują tylko najlepszą trawkę To dzięki temu później możemy docenić na stole wspaniały smak ich mięsa.

gęsina na świętego Marcina
Świeża gęś kołudzka, owsiana. prawdziwy przysmak.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


Jak upiec gęś, aby była soczysta, pyszna i miała wspaniałą, chrupiącą skórkę dowiesz się <<TUTAJ>>.

gęsina pieczona na świętego Marcina


medaliony wieprzowe Previous post MEDALIONY WIEPRZOWE z wędliną i serem
Modra kapusta Next post MODRA KAPUSTA duszona czerwona kapusta

3 thoughts on “GĘSINA na świętego MARCINA by tradycji dochować”

  1. A więc wszystkie drogi prowadzą do Selgrosa 🙂 Polecałeś ten sklep również odnośnie ryb. Kurczę, jak on mi jest nie po drodze. Grr. Może się w sobotę zmobilizuję, bo dzień wolny. A cenowo w sumie i tak jest się mocno „do przodu” przy zakupie takiej gęsi. Skoro można uzyskać 1kg smalcu, w układzie gdy 300gr w sklepie kosztuje ok 20zł, to sam ptak wychodzi za pół darmo 🙂
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

  2. @Rachela: powiem Ci, że najpewniejszym źródłem zakupu świeżych i mrożonych gęsi od jakiegoś roku jest Selgros. Świeża gęś kosztuje tam około 20 PLN za kilogram, a w sprzedaży są właśnie takie pomiędzy 4-5 kg. Sprawdzone, mogę polecić. Co prawda nie mają tam białej kołudzkiej (o tę coraz trudniej w Polsce…), ale są owsiane, a to najważniejsze. Koniecznie upiecz gęś, bo to wspaniałe zdrowe i pyszne mięso. Parę lat temu nikt u mnie nie chciał tego jeść, a teraz wszyscy się proszą na tę gąskę 🙂 A poza tym z takiej gęsi będziesz miała z kilogram gęsiego smalcu. Akurat na całą zimę z zastosowaniem do wszystkiego.

  3. Mam już biały mak na rogale świętomarcińskie. O gęsi jakoś nie pomyślałam. Gdzie w Krakowie kupujesz gęsi? Jakoś nigdy mi się nie rzuciły w oczy… Teściowa zamawiała przez Internet, ale marna ta gęś była. Jak taki wybidzony kurczak :/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *