Gęsina na św. Marcina być musi. Tak nakazuje tradycja, tak nakazują nasze babcie i matki. I tak nakazuje dobry smak. 11 listopada za pasem. To wielki dzień, dzień Św. Marcina, Dzień Niepodległości w Polsce (jak dla mnie największe święto państwowe w naszym kraju) oraz urodziny mojej mamy. Na 11 listopada nie może być inaczej, należy dochować tradycji i upiec gęsinę. Nie oszczędzajcie w tym dniu na gęsi, kupcie najlepszą. Poniżej kilka informacji na temat samych gęsi, jak i sposobu ich przyrządzania. Jeżeli macie swoje spostrzeżenia, sposoby, metody, triki przy przyrządzaniu gęsiny itp podzielcie się nimi w komentarzach.  Jaka jest najlepsza i jak ją przyrządzić? Zapraszam do lektury.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


Jak upiec gęś, aby była soczysta, pyszna i miała wspaniałą, chrupiącą skórkę dowiesz się <<TUTAJ>>.

świeża gęś


3 thoughts on “GĘSINA na św. MARCINA by tradycji dochować”

  1. A więc wszystkie drogi prowadzą do Selgrosa 🙂 Polecałeś ten sklep również odnośnie ryb. Kurczę, jak on mi jest nie po drodze. Grr. Może się w sobotę zmobilizuję, bo dzień wolny. A cenowo w sumie i tak jest się mocno „do przodu” przy zakupie takiej gęsi. Skoro można uzyskać 1kg smalcu, w układzie gdy 300gr w sklepie kosztuje ok 20zł, to sam ptak wychodzi za pół darmo 🙂
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

  2. @Rachela: powiem Ci, że najpewniejszym źródłem zakupu świeżych i mrożonych gęsi od jakiegoś roku jest Selgros. Świeża gęś kosztuje tam około 20 PLN za kilogram, a w sprzedaży są właśnie takie pomiędzy 4-5 kg. Sprawdzone, mogę polecić. Co prawda nie mają tam białej kołudzkiej (o tę coraz trudniej w Polsce…), ale są owsiane, a to najważniejsze. Koniecznie upiecz gęś, bo to wspaniałe zdrowe i pyszne mięso. Parę lat temu nikt u mnie nie chciał tego jeść, a teraz wszyscy się proszą na tę gąskę 🙂 A poza tym z takiej gęsi będziesz miała z kilogram gęsiego smalcu. Akurat na całą zimę z zastosowaniem do wszystkiego.

  3. Mam już biały mak na rogale świętomarcińskie. O gęsi jakoś nie pomyślałam. Gdzie w Krakowie kupujesz gęsi? Jakoś nigdy mi się nie rzuciły w oczy… Teściowa zamawiała przez Internet, ale marna ta gęś była. Jak taki wybidzony kurczak :/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *