Gęsie udka pieczone to bez wątpienia przysmak jakich mało. Większość osób, dla których przyrządzam gęsinę pod jakąkolwiek postacią jest nią zachwycona. I to bynajmniej nie przez moje jakieś nadzwyczajne umiejętności kucharskie. Gęsina po prostu smakuje wybornie. Jedynym wymogiem przy przygotowywaniu tego mięsa jest cierpliwość, bowiem gęsina wymaga czasu. Taką 5 kilogramową gęś piec należ ponad 4 godziny, nogi zaś nawet 2,5 godziny. W niniejszym przepisie udka jak udka, ale sos do nich nadaje daniu królewskiego szlifu. Zachęcam.
GĘSIE UDKA PIECZONE
SKŁADNIKI
2 gęsie nogi o wadze 450 gramów każda;
świeży majeranek;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
GĘSIE UDKA PIECZONE PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj np. z kluskami śląskimi lub plackiem, jak powyżej. Jako dodatek świetnie pasować będzie <<modra kapusta>> lub <<buraki zasmażane>>. Nie powinno braknąć również <<żurawiny na gęsto>>.