Gęś pieczona to pozycja obowiązkowa na polskich stołach na dzień 11 listopada każdego roku. To dzień św. Marcina i Dzień Niepodległości Polski. Jak tu nie uszanować tradycji i takiej historycznej daty bez gęsi? Nie przystoi drodzy Rodacy, nie przystoi… Uwielbiam gęś; uważam, że gęś pieczona jest niedoceniania, a tłumaczenie jej braku na stole wysoką ceną zakupu jest moim zdaniem nieuzasadnione. Trzeba szukać i węszyć okazji, aby którejś pięknej zimowej niedzieli delektować się jej pysznym mięsem. Przygotowałem gęś bez farszu, ponieważ nie przepadam za nim zarówno w gęsiach, jak i kaczkach. Jeżeli chcecie farsz przepisów na jego przyrządzenie w necie jest bez liku, na pewno coś wybierzecie.


GĘŚ PIECZONA SKŁADNIKI

gęś owsiana o wadze około 5 kilogramów;
suszony majeranek;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

10. Gęś po upieczeniu powinna chwilkę „odpocząć”. W tym czasie zlej delikatnie tłuszcz do słoików, a pozostały „smaczek” przelej do małego rondelka. Dolej do niego łyżeczkę kremu balsamicznego, zagotuj. Zagęść łyżką mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dopraw do smaku (dokładną instrukcję, jak zrobić pyszny SOS znajdziesz <<TUTAJ>>).

Gęś pieczona


GĘŚ PIECZONA

Świetnie komponuje się na talerzu np. z kluskami śląskimi lub kaszą, a także buraczkami na ciepło lub modrą kapustą.

obiad na talerzu

Więcej o GĘSINIE na św. MARCINA dowiesz się <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “GĘŚ PIECZONA na św. Marcina”

  1. @Maja: ktory link sie nie otwiera? U mnie wszystko dziala, ale jesli cos jest nie tak to daj znac co to naprawie niezwlocznie 😊

  2. Jestem fanką kuchni Pana Tomka ,wszystko wychodzi a smak jak to się mówi „ w punkt”. Dzisiaj upiekłam gęś na świąteczny obiad na 11 .11, wyszła identycznie jak na fotkach ale link do sosiku się nie otwiera ,wiec zrobię z ogólnych wskazówek .Mam nadzieję że smak będzie powalający a goście zachwyceni .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *