Wieprzowina

GALARETKA WIEPRZOWA z golonki zimne nóżki

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki

Galaretka wieprzowa to absolutna klasyka polskiej kuchni, rzecz święta, kultowa, bez względu na panujący w kraju ustrój. Może nieco zapomniana dzisiaj znana jest również pod sympatyczną nazwą zimne nóżki. W dzisiejszych czasach jest raczej odsądzana od czci przez dietetyków, moim zdaniem całkowicie niesłusznie. Mięso z golonki jest pyszne i wcale nietłuste, a zawarty w chrząstkach nóżek wieprzowych kolagen jest niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście jeżeli zjeść do tego skórę i tłuszcz golonki to zupełnie inna bajka. Jak zawsze słuchaj swojego rozumu. Jedna galaretka wieprzowa vel zimne nóżki na miesiąc w okresie zimowym nie zaszkodzi Ci, a z pewnością podziękują Ci Twoje kości na starość.


GALARETKA WIEPRZOWA PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 nogi wieprzowe;
1 golonka;
3 listki laurowe;[FMP]
5-6 kulek ziela angielskiego;
1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach;
duża pietruszka;
nieduża marchewka;
1 cebula;
kawałek selera;
natka pietruszki;
sól gruboziarnista;


GALARETKA WIEPRZOWA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Podstawowe składniki to dwie nogi wieprzowe i jedna golonka. Tutaj nogi wieprzowe ważyły 800 gramów, golonka zaś 450 gramów. Takie proporcje wystarczą na trzy duże galaretki. Ze względu na długi czas przygotowania zimnych nóżek możesz oczywiście zwiększyć proporcjonalnie ilość i nóg, i golonek tak, aby zrobić więcej galaretek.

nogi wieprzowe i golonka wieprzowa

2. Nogi i golonkę dokładnie oczyść, a w razie, gdy posiadają resztki szczeciny opal delikatnie nad ogniem. Przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Wody nie musi być dużo; jedynie tyle, aby przykryła mięso. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij powstałe szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę.

gotowanie golonki wieprzowej

3. Po godzinie gotowania mięsa wrzuć do garnka 3 liście laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego i lekko roztarty w moździerzu pieprz. Gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu.

gotowanie golonki wieprzowej

4. Przygotuj w międzyczasie warzywa do zimnych nóżek. Są to duża pietruszka, nieduża marchewka, cebula, kawałek selera, natka pietruszki, sól gruboziarnista.

warzywa korzeniowe

5. Po upływie w sumie dwóch godzin gotowania wrzuć do garnka warzywa (cebulę uprzednio obierz i opal nad ogniem, jak do rosołu), jak powyżej wskazano oraz sól (1-2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu kolejną godzinę. Pod koniec gotowania spróbuj wywaru; jeżeli potrzeba dopraw go jeszcze solą, pieprzem itp.

PORADA-> Ostateczny czas gotowania golonki uzależniony jest od wielu czynników. Kontroluj jej miękkość co pół godziny.

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki

6. Po około 3 godzinach gotowania łącznie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Jeżeli tak jest wyjmij golonkę i nogi i przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia. Nie podjadaj, bo braknie golonki na galaretkę…

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki

7. Podczas, gdy mięso stygnie wyjmij z garnka warzywa pozostawiając jedynie marchewkę. Powstały kleisty wywar przecedź dokładnie przez gazę.

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki

8. Lekko przestudzone nogi i golonkę pozbaw skóry (choć nieco tejże jednak zwykle pozostawiam…), kości i tłuszczu (ten wyrzucam w całości). Oprócz mięsa koniecznie pozostaw wszystkie chrząstki, są cenniejsze, jak mięso ! Mięso posiekaj na drobniejsze kawałki.

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki

9. Na dnie małych miseczek rozłóż po plasterku marchewki z gotowania, wrzuć przesiekane mięso z chrząstkami i zalej wywarem. Na wierzchu rozłóż również po plasterku marchewki (galaretkę możesz alternatywnie przyrządzić w jednym płaskim, szerokim i niskim naczyniu, będzie szybciej). Galaretka wieprzowa vel zimne nóżki jest gotowa. Teraz koniecznie musi się znaleźć w lodówce na dobrych kilka godzin.

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki[/FMP]


GALARETKA WIEPRZOWA SPOSÓB PODANIA

Idealnie smakuje podawana z octem i cebulą posiekaną w drobną kostkę lub piórka. Znakomitymi dodatkami są ogórki kiszone (oczywiście najlepiej takie domowej roboty) na kromce wiejskiego chleba oraz szklaneczka czegoś mocniejszego. Myślę, że taki zestaw wzbudziłby zachwyt na całym świecie – nie mamy się czego wstydzić.

Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki


<<Galaretka z kurzych łapek przepis>> na wskroś smakowity, koniecznie wypróbuj.


(2) Komentarze

  1. blank

    Mnie tu czosnek nie pasuje. Ty jak chcesz to po prostu dodaj. Twoja kuchnia – Twój wybór 😉

  2. blank
    Paulina says:

    Ale jak to bez czosnku!?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.