Frytki greckie z oregano wersja z Krety

Frytki greckie to wykrojone z dużych podłużnych ziemniaków ósemki smażone w oliwie i na koniec sypane solą morską i oregano.

Frytki greckie, na które przepis Wam dzisiaj prezentuję różnią się nieco od klasycznych frytek, chociaż sama zasada przygotowywania obydwu jest podobna. W Grecji po prostu z ziemniaków wykrawa się tzw. łódeczki. Ponadto klasyczne frytki smaży się na łoju wołowym lub na smalcu, a łódeczki w Grecji oczywiście na oliwie z oliwek. W Grecji tak wykrojone ziemniaki nie tylko smaży się i podaje w formie frytek. Ziemniaki o takim kształcie są częstym dodatkiem do mięs i razem z nimi pieczone przechodzą smakiem całego dania. Powinniście tego koniecznie spróbować. A na początek frytki greckie w wersji z Krety.

Składniki

3 duże podłużne ziemniaki sałatkowe
oliwa z oliwek
suszone oregano
sól morska

Przepis na frytki greckie

Do przygotowania frytek greckich potrzebne są dosyć duże, równej wielkości podłużne ziemniaki. Koniecznie wersja sałatkowa, aby nie rozpadły się na puree podczas smażenia. Ziemniaki pokrój wzdłuż na tzw. łódeczki. Jak to zrobić? Przekrój ziemniaka wzdłuż na połowę, a następnie każdą z połówek przekrój wzdłuż na 1-2 części w zależności od wielkości ziemniaka.

Przygotowane frytki (łódeczki ziemniaków) powinny mieć zbliżoną wielkość, aby smażyły się równomiernie. Ziemniaki bardzo dokładnie dokładnie osusz, aby po włożeniu na gorący tłuszcz nie doszło do tragedii.

Temperatura ma znaczenie

Na patelnię wlej oliwę z oliwek, oczywiście nie tę najlepszą extra vergine. Ile oliwy? Ano tyle, aby ziemniaki „pływały” w niej mniej więcej do połowy. Rozgrzej oliwę do temperatury 150-160 stopni. Jeżeli nie masz termometru nagrzewaj oliwę na średnim ogniu do momentu, aż wrzucona na tłuszcz kropelka wody będzie skwierczeć. Jeżeli przegapisz ten moment trzeba będzie użyć nowej oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć frytki. Od razu zmniejsz grzanie pod patelnią o jeden stopień, aby nie spalić ziemniaków.

Smażymy frytki greckie

Smaż frytki starając się utrzymywać temperaturę 150-160 stopni. Po 5 minutach odwróć ziemniaki. W zależności od wielkości i grubości Twoich frytek będą się one smażyć łącznie 7-10 minut. Jeżeli Twoje frytki zrumienią się mocno przed upływem tego czasu to oznacza, że tłuszcz był za gorący. Frytki będą spalone z zewnątrz, a twarde w środku. Gdy frytki greckie są już miękkie w środku i jednocześnie pięknie rumiane na zewnątrz zdejmij je z patelni. Odsącz frytki na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Sposób podania

Frytki greckie zajadaj solo, a także jako dodatek do dań, posypane solą morską i suszonym oregano. Prawdziwy smak Krety.


Zobacz mój przepis na frytki domowe ale takie klasyczne, tradycyjne.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *