Frittata z cukinią oraz z ziemniakami

Frittata z cukinią i ziemniakami czyli omlet w stylu włoskim smażony, a następnie krótko zapiekany.

Frittata z cukinią i ziemniakami to omlet w stylu włoskim smażony, a następnie krótko zapiekany. Przyrządza się go podsmażając kolejno składniki, a następnie wlewając masę jajeczną. Na koniec ważne jest, aby frittata na krótką chwilę powędrowała do piekarnika, aby zrumieniła się lekko z wierzchu. Bo taka powinna być frittata, czyli miękka w środku i zrumieniona na wierzchu. Do frittaty możesz użyć dowolnych składników, ja w tym przepisie proponuję ziemniaki, cukinię i coś jeszcze. Taka frittata z cukinią smakuje naprawdę dobrze, o czym przekonasz się, gdy przygotujesz ją samodzielnie.

Składniki

500 gramów cukinii;
1 duża cebula;
2 ziemniaki;
5 lub 6 dużych jajek;
60 gramów startego sera;
pęczek świeżej bazylii;
pęczek natki pietruszki;
1 mała, surowa biała kiełbasa (opcja);
sól, pieprz;

Frittata z cukinią przepis

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę. Następnie obierz dwa ziemniaki, również pokrój je w kostkę i gotuj we wrzątku około 5 minut.

Do miski wbij 5 jajek. Dodaj sól, pieprz i roztrzep aby uzyskać jednolitą masę. Do roztrzepanych jajek wrzuć garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanych liści bazylii oraz 60 gramów startego sera (jaki lubisz). Masa jajeczno serowa musi mieć taką konsystencję, aby można ją było później swobodnie rozprowadzić na patelni. Jeżeli więc Twoja masa jest zbyt gęsta wbij jeszcze jedno jajko i całość bardzo dobrze wymieszaj.

Jako opcję do frittaty z cukinią i ziemniakami użyć możesz dodatkowo małą, surową kiełbasę. Ja akurat miałem aromatyczną, włoską kiełbaskę o wadze 100 gramów, ale może to być nasza biała kiełbasa, byle nie parzona.

Porada-> kiełbasa to opcja, więc jeżeli wolisz zjeść frittatę wegetariańską po prostu pomiń kiełbasę.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć wyjętą ze skóry, rozdrobnioną kiełbaskę i smaż chwilkę, aż puści tłuszcz. Dodaj wtedy cebulę i duś wszystko, aż lekko się zrumieni. Teraz wrzuć pokrojoną cukinię i smaż około 3 minuty. Następnie dodaj na patelnię podgotowane wcześniej ziemniaki i smaż następną minutę.

Zdejmij patelnię z ognia, wlej na nią masę jajeczną i dobrze ją rozprowadź. Ważne, aby masa pokryła również dno patelni, bo w przeciwnym razie warzywa przypalą się i frittata z cukinią będzie gorzkawa ! Z tego powodu po wylaniu masy jajecznej delikatnie zamieszaj całość. Wstaw patelnię z powrotem na gaz i smaż całość na wolnym ogniu około 5 minut.

Gdy frittata jest ścięta po bokach, ale nadal pozostaje płynna w środku to właściwy moment, aby wstawić ją na kilka minut do piekarnika na górną półkę, aby pięknie się zrumieniła. Uważaj, by nie przesuszyć frittaty, lepiej więc smaż i piecz krótko, bowiem frittata sama dojdzie nawet po wyjęciu z pieca (dowiedz się, skąd wziął się frittata włoski omlet).

Frittata z cukinią sposób podania

Zdejmij frittatę z patelni i wyłóż na talerz. Daj jej odpocząć około 3 minuty, aby lekko stężała. Podawaj pokrojoną w trójkąty, jak ciasto. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Wypróbuj również kreteński przepis na klopsiki z cukinii oraz mój autorski przepis na bakłażan zapiekany z fetą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *