Focaccia (czyt. fokaczia) to rodzaj płaskiego pieczywa drożdżowego. Wyjęta prosto z piekarnika focaccia maczana w oliwie extra vergine to jeden z największych przysmaków włoskiej kuchni i doskonała przekąska. Nie wyobrażam sobie weekendu bez własnoręcznie upieczonego pieczywa. Często jest to właśnie focaccia. Nadaje się ona również znakomicie jako pieczywo na kanapki. Wszystko według własnych upodobań.


FOCACCIA

SKŁADNIKI

500 gramów pszennej mąki;
25 gramów świeżych drożdży;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


FOCACCIA SPOSÓB PODANIA

Świeża, jeszcze letnia foccacia najlepiej smakuje z oliwą extra vergine. Na mały talerzyk należy wlać nieco oliwy, dodać odrobinę soli morskiej (opcja) i maczać kawałki świeżo upieczonej focacci. Fenomenalnie smakuje również w formie kanapki wypełnionej plastrami mortadeli bolońskiej.

świeża Focaccia


Pyszna CIABATTA w prostym przepisie <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *