Flammkuchen (w Alzacji tarte flambée) to cieniutkie ciasto z mąki i wody, w wersji najbardziej tradycyjnej z dodatkiem creme fraiche, cebulą i boczkiem. To tradycyjne danie pochodzące z Alzacji, którego nazwa wywodzi się od przypalonych od płomieni ognia z pieca brzegów ciasta. Dzisiaj flammkuchen (bo taka nazwa jest obecnie najpopularniejsza) zajadają się nie tylko Francuzi, ale również sąsiadujący z Francją Niemcy. Podaję przepis na tradycyjny placek. Jeżeli go polubisz tylko od Ciebie będzie zależało, jakich składników użyjesz następnym razem. Pamiętaj jednak, że ideą jest niewielka ilość składników na placku – 2 lub 3 będą wystarczające.


FLAMMKUCHEN

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżka oliwy extra vergine;
  • 1 łyżeczka soli;
  • około 200 ml letniej wody;
  • 1-2 cebule;
  • 150 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 200 gramów creme fraiche (jak ją zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> );

FLAMMKUCHEN PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

2. Mąkę przesiej, dodaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz 200 ml letniej wody.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

3. Ciasto zagniataj, aż będzie sprężyste, następnie okryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

4. Pokrój w drobne piórka cebulę.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

5. Boczek posiekaj w drobną kostkę lub w paseczki, jeśli chcesz przyrządzić placek w wersji super oryginalnej.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

6. Ciasto rozwałkuj cienko (trochę grubiej, jak na pierogi) i przełóż na papier do pieczenia. Rozsmaruj na nim creme fraiche.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

7. Na ciasto rozłóż piórka cebuli. Całość lekko posól i popieprz (boczek jest już zwykle dość słony, więc uważaj z ilością…).

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

8. Na koniec rozłóż na wierzchu boczek. Wyjmij blachę z rozgrzanego do 250 stopni piekarnika, przełóż na nią papier z plackiem i wstaw do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 5 minut, a następnie jeszcze 1-2 minuty z grzaniem tylko „od góry”, a najlepiej z „grillem” od góry – aby zrumienić wierzch.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

9. Placek jest gotowy, jeśli jego brzegi są ładnie zrumienione. Wyjmij placek z piekarnika, daj mu odpocząć 1 minutkę. Posyp szczypiorkiem, choć to niewiele ma wspólnego z Alzacją…

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk


FLAMMKUCHEN

Podawaj od razu, gorący,  pokrojony radełkiem na kwadraty.

FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk

Wypróbuj PODPŁOMYKÓW w innych konfiguracjach – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


8 thoughts on “FLAMMKUCHEN, czyli alzacki podpłomyk”

  1. @Fiolet: ze wszystkim się zgadzam, dzięki za rzeczowy komentarz. Co do Tyrolu i Austrii generalnie to wiem, że maja bzika na punkcie posypywania szczypiorkiem wszystkiego poza deserami, ale o Alzacji to przyznaję, że nie wiedziałem. pozdrawiam 🙂

  2. Przepis w porządku. Jedna uwaga: cebula krojona w piórka to cebula przekrojona na pół wzdłuż i pokrojona wzdłuż w pionowe paseczki. Stosuje się to cięcie w kuchniach azjatyckich. Do flammkuchen kroi się w półtalarki, co zaprezentowałeś. I jeszcze jedno: Alzacja i Tyrol posypują szczypiorkiem mnóstwo potraw. Dodają go nawet do rosołu.

  3. Marta – najświeższe wieści – jada się go również na jarmarku w szwajcarskiej Bazylei 😉 Smakuje wszystkim 🙂

  4. Ja się z nimi natknęłam na Wrocławskim Jarmarku Bożonarodzeniowym. Od razu się zakochałam i co roku odwiedzam z nimi budkę 🙂 Mi najbardziej zasmakowały z serem i porem. Ale ten też pewnie jest pyszny i na pewno spróbuję go zrobić.

  5. niestety nie będzie. po upieczeniu zimny boczek i śmietana nie smakują za dobrze. podobnie zresztą, jak pizza. No chyba, że lubisz zimną pizzę 😉 z drugiej strony ciasto możesz zrobić wcześniej, składniki również mieć przygotowane i pokrojone. Wtedy wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć składniki i do piekarnika na te kilka minut. Szybka sprawa.

  6. Czy na zimno też będzie smaczny? Chciałm zrobi jako przekskę na imprezę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *