Flammkuchen (w Alzacji tarte flambée) to cieniutkie ciasto z mąki i wody, w wersji najbardziej tradycyjnej z dodatkiem creme fraiche, cebulą i boczkiem. To tradycyjne danie pochodzące z Alzacji, którego nazwa wywodzi się od przypalonych od płomieni ognia z pieca brzegów ciasta. Dzisiaj flammkuchen (bo taka nazwa jest obecnie najpopularniejsza) zajadają się nie tylko Francuzi, ale również sąsiadujący z Francją Niemcy. Podaję przepis na tradycyjny placek. Jeżeli go polubisz tylko od Ciebie będzie zależało, jakich składników użyjesz następnym razem. Pamiętaj jednak, że ideą jest niewielka ilość składników na placku – 2 lub 3 będą wystarczające.


FLAMMKUCHEN SKŁADNIKI

250 gramów mąki pszennej;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


FLAMMKUCHEN

Podawaj od razu, gorący,  pokrojony radełkiem na kwadraty.

FLAMMKUCHEN alzacki podpłomyk

Wypróbuj PODPŁOMYKÓW w innych konfiguracjach – po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


10 thoughts on “FLAMMKUCHEN alzacki podpłomyk”

  1. @Karolina: skoro ciasto na pizzę można, to myślę i takie proste (bez drożdży) również. Ale czy to ma sens? Takie ciasto zagnieciesz w kilka minut…

  2. @Fiolet: ze wszystkim się zgadzam, dzięki za rzeczowy komentarz. Co do Tyrolu i Austrii generalnie to wiem, że maja bzika na punkcie posypywania szczypiorkiem wszystkiego poza deserami, ale o Alzacji to przyznaję, że nie wiedziałem. pozdrawiam 🙂

  3. Przepis w porządku. Jedna uwaga: cebula krojona w piórka to cebula przekrojona na pół wzdłuż i pokrojona wzdłuż w pionowe paseczki. Stosuje się to cięcie w kuchniach azjatyckich. Do flammkuchen kroi się w półtalarki, co zaprezentowałeś. I jeszcze jedno: Alzacja i Tyrol posypują szczypiorkiem mnóstwo potraw. Dodają go nawet do rosołu.

  4. Marta – najświeższe wieści – jada się go również na jarmarku w szwajcarskiej Bazylei 😉 Smakuje wszystkim 🙂

  5. Ja się z nimi natknęłam na Wrocławskim Jarmarku Bożonarodzeniowym. Od razu się zakochałam i co roku odwiedzam z nimi budkę 🙂 Mi najbardziej zasmakowały z serem i porem. Ale ten też pewnie jest pyszny i na pewno spróbuję go zrobić.

  6. niestety nie będzie. po upieczeniu zimny boczek i śmietana nie smakują za dobrze. podobnie zresztą, jak pizza. No chyba, że lubisz zimną pizzę 😉 z drugiej strony ciasto możesz zrobić wcześniej, składniki również mieć przygotowane i pokrojone. Wtedy wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć składniki i do piekarnika na te kilka minut. Szybka sprawa.

  7. Czy na zimno też będzie smaczny? Chciałm zrobi jako przekskę na imprezę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *