Filet z dorsza to bardzo popularny w naszym kraju kawałek ryby. Filet sam w sobie to wygodna sprawa. Nie trzeba ryby sprawiać, dzielić, pozbawiać ości… Same korzyści. Choć nie, nie same. Jest jedna wada. Filet rybny, również filet z dorsza jest po prostu drogi. A czasem, jak w przypadku łososia nawet bardzo, bardzo drogi. Ale spokojnie, jest wyjście. Proste, choć nieco żmudne, wymagające częstszego pojawiania się w sklepach. Trzeba polować na promocje i kupować, gdy cena jest bardzo atrakcyjna. W przypadku fileta z dorsza dobra, atrakcyjna cena to taka poniżej 25 PLN za kilogram. A gdy już w dobrej cenie takiego fileta z dorsza kupisz zobacz, jak fajnie go podzielić.


FILET Z DORSZA

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy dużych, jędrnych filetów z dorsza lub łupacza;
  • ostry, duży nóż;
  • woreczki do mrożenia żywności;

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup 2 kilogramy świeżych filetów z dorsza lub łupacza w atrakcyjnej cenie. Poniżej pokażę Ci, jak takie filety podzielić, by wykorzystać każdy kawałek i by mieć wspaniały wybór, co z takich filetów przygotować.

filety z dorsza bez skóry

2. Rozłóż jednego fileta na blacie. Zauważ, że łatwo wyodrębnić można: część grzbietową (tzw. polędwiczka), ogon (za polędwiczką) oraz okolice brzuszne ryby. To bardzo ważne, aby przyjrzeć się najpierw filetowi i „załapać” o co chodzi.

filet z dorsza

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

10. Ryby włóż do woreczków do mrożenia żywności. Zamroź rybę w takich konfiguracjach, aby łatwo można było ją potem rozmrażać w zależności od Twoich potrzeb.

podzielona na kawałki ryba i spakowana do woreczków w porcjach


FILET Z DORSZA

Nie musi być drogi. Jeżeli wykażesz się cierpliwością, uporem i systematycznością w odwiedzaniu Twojego ulubionego sklepu rybnego okaże się, że zakup 2 kilogramów filetów z dorsza lub łupacza będzie Cię kosztował około 50 PLN. Za tę kwotę, dzieląc rybę według wskazanego powyżej sposobu spokojnie uzyskasz około 20 pysznych obiadów. Sprawdzone.

filet z dorsza


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *