Figi karmelizowane podane z gęstym, aksamitnym jogurtem greckim to nie lada przysmak. Prawdziwy smakołyk, o ile uda Wam się dostać naprawdę dojrzałe figi. Bajecznie byłoby takie figi samodzielnie zerwać z drzewa, ale aby to było możliwe należałoby się przenieść nad basen Morza Śródziemnego. Jeśli nie macie możliwości dostania dojrzałych i soczystych fig w Polsce przygotujcie ten deser podczas Waszych wakacji w Chorwacji, czy Grecji. Mnóstwo z Was spędza swoje letnie wakacje właśnie w tych krajach. A tam fig nie brakuje.


FIGI KARMELIZOWANE

SKŁADNIKI

kilka dojrzałych i soczystych fig
miód
jogurt grecki


FIGI KARMELIZOWANE PRZEPIS

1. Podstawa to dojrzałe, bardzo dojrzałe figi. Takie prosto z drzewa byłyby najznamienitsze. Dojrzałe figi uginają się nawet pod lekkim naciskiem palca.

świeże figi na drzewie

2. Jogurt też powinien być prawdziwy grecki, a nie typu greckiego. Prawdziwy jogurt grecki zawiera 10% tłuszczu. To również dzięki temu smakuje wybornie.

3. Dobrze wymieszaj jogurt grecki, a następnie nałóż go do małych kokilek.

prawdziwy jogurt grecki

4. Rozkrój figi wzdłuż na połowę. Sprawdź, czy któraś z nich nie została już napoczęta przez jakiegoś wielonożnego łakomczucha.

dojrzałe figi przekrojone na pół leżą na talerzu

5. Wlej na mały talerz nieco miodu. Niech to będzie Twój najlepszy miód.

miód rozlany na talerzu

6. Połóż połówkę figi wnętrzem na miodzie. Następnie delikatnie obracaj owocem, aby pochłonął całkiem sporo miodu. Zrób tak ze wszystkich kawałkami fig.

figi karmelizowane

7. Tak przygotowane figi będą teraz karmelizowane. W tym celu ułóż je na średnio rozgrzanej patelni wnętrzem do spodu i smaż chwilkę, aż miód zamieni się w delikatną skorupkę. Uważaj, aby nie przypalić miodu.

figi karmelizowane

8. Wyłóż gotowe figi na talerz, a następnie pozwól im nieco przestygnąć.


FIGI KARMELIZOWANE SPOSÓB PODANIA

Ułóż po dwie połówki fig w każdej z kokilek z jogurtem greckim. Całość posyp niewielką ilością świeżego tymianku. Zajadaj ze smakiem.

figi karmelizowane


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *