Fasolówka, czyli zupa fasolowa może mieć wiele odsłon i wiele twarzy. Jednak sposób jej przyrządzania właściwie zawsze pozostaje taki sam. Oto gotuje się wędzonkę z fasolą, dodaje warzyw i doprawia według uznania. Ja w poniższym przepisie proponuję sposób odwrotny. Najpierw budowanie smaku dania, a dopiero na końcu połączenie tegoż genialnego smaku w wywarem. Tak powstała fasolówka smak ma niewiarygodny, wręcz zachęca do wzięcia repety. Zupa jest sycąca, ale je się ją z dużą ochotą. Zapraszam.


FASOLÓWKA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów drobnej białej fasolki;
  • 800 ml wywaru z wędzonki;
  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 1-2 laski kiełbasy śląskiej;
  • kilka ziemniaków;
  • 1 duża cebula;
  • 2 pomidory;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

FASOLÓWKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zupę gotowałem na świeżej fasolce. Jeżeli dysponujesz jedynie suszoną weź poprawkę na konieczność jej uprzedniego namoczenia i dłuższego czasu jej gotowania. Najlepiej, gdybyś taką fasolkę miała już ugotowaną.

Fasolówka zupa fasolowa składniki

2. Mięso pokrój w kostkę, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Obierz ziemniaki, cebulę pokrój w drobną kostkę.

obrane ziemniaki, pokrojone mięso i drobno posiekana cebula

3. Pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki.

ścieranie pomidorów na tarce

4. Do startych pomidorów dodaj sól, suszone oregano oraz wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

starte pomidory obrane ziemniaki pokrojone w kostkę mięso i drobno posiekana cebula

5. W dużym garnku rozgrzej pół szklanki oliwy i wrzuć mięso. Smaż kilka minut na dość mocnym ogniu.

smażenie pokrojonego w kostkę mięsa

6. Gdy mięso się zrumieni wrzuć cebulę. Smaż wszystko kolejne kilka minut.

przesmażanie mięsa z cebulą

7. Wlej do garnka z mięsem pół szklanki gorącej wody (nie więcej), przykryj go pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 30 minut.

duszenie pokrojonego mięsa

8. Wrzuć do mięsa połowę świeżej białej fasolki. Jeżeli używasz suszonej (uprzednio namoczonej) to powinna ona być już ugotowana „al dente”, albo całkiem na miękko.

Fasolówka zupa fasolowa

9. Wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki. Dodaj sól, pieprz, przykryj garnek pokrywką i gotuj całość około 20 minut.

Fasolówka zupa fasolowa

10. Wlej do garnka starte, doprawione pomidory i dalej gotuj danie przez kolejne 15 minut.

Fasolówka zupa fasolowa

11. Zaglądamy do garnka. Mięso bardzo miękkie. Większość ziemniaków i fasolka rozpadły się na atomy. To świetnie, właśnie o to chodzi. Ta „papka” nada naszej fasolówce unikatowego smaku. Wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Fasolówka zupa fasolowa

12. W osobnym garnku zagotuj drugą połowę fasolki. Najlepiej, aby gotować ją w wywarze z wędzonki. Możesz taką wędzonkę ugotować wcześniej, a wywar mieć po prostu zamrożony. W ostateczności użyj wody lub zwykłego wywaru drobiowego lub nawet warzywnego.

gotowanie białej fasolki

13. Kiełbasę śląską pokrój w półplasterki, przesmaż na rumiano i wrzuć do gotującej się fasolki.

dodawanie plasterków przesmażonej kiełbasy do zupy

14. Gdy fasolka jest już miękka przełóż do niej przygotowaną wcześniej potrawkę.

UWAGA: Dodawaj potrawkę do fasolówki stopniowo, próbując co jakiś czas smak zupy. Najpierw przekładaj „papkę”, a dopiero na koniec nierozgotowane ziemniaki. Chodzi o to, aby utrafić odpowiedni smak i gęstość zupy.

Fasolówka zupa fasolowa


FASOLÓWKA CAŁKIEM INACZEJ ROBIONA

Wygląda zwyczajnie, smakuje nadzwyczajnie. Podawaj z kromką wiejskiego pieczywa.

Fasolówka zupa fasolowa

Wypróbuj najprawdziwszą SAŁATKĘ GRECKĄ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “FASOLÓWKA całkiem inaczej robiona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *