Kuchnia grecka Wege

FASOLADA GRECKA wersja podstawowa

Fasolada grecka

Fasolada grecka to jedno z podstawowych greckich dań narodowych. W mojej bazie przepisów znajdziecie już co prawda przepis jak ją przygotować, ale poniżej chcę Wam przedstawić wersję abolutnie podstawową. Nie ma tutaj żadnych przypraw ponad sól i pieprz, są za to świeże warzywa i suszona, drobna fasola. Z fasoladą jest trochę tak, jak z naszym bigosem, czy fasolką po bretońsku. Wersji i odmian jest tyle, ile kuchni, w których są przygotowywane. Warto eksperymentować, ale fasolada grecka w wersji podstawowej jest chyba najlepsza.


FASOLADA GRECKA PRZEPIS

SKŁADNIKI

250 gramów drobnej, suszonej fasolki;
1-2 pomidory;[FMP]
1 marchewka;
1 czerwona cebula;
dymka;
natka pietruszki;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;


FASOLADA GRECKA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Fasolada grecka składniki

2. Fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj fasolkę 10 minut.

płukanie suszonej białej fasolki

3. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory pokrój również w drobną kostkę – jeżeli wolisz uprzednio pozbaw je skórki.

pokrojone warzywa do zupy

4. Dymkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki już gotowe, można więc przystąpić do sedna. Jedna uwaga – nie potrafię Wam podać dokładnych ilości warzyw. Spróbujcie dodać je według własnego uznania… Podane ilości są orientacyjne.

Fasolada grecka

5. Przegotowaną fasolę odcedź i odstaw na bok.

w garnku gotuje się biała fasolka

6. W garnku rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją chwilę, aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli wrzuć podgotowaną, odcedzoną fasolkę. Smaż 2-3 minuty często mieszając.

Fasolada grecka

7. Do garnka z przesmażoną fasolą wrzuć marchewkę, dymkę i natkę pietruszki. Mieszając dosyć często smaż wszystko kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekane pomidory i smaż wszystko kolejne 2-3 minuty.

Fasolada grecka

8. Do przesmażonych warzyw wlej gorącą wodę – tyle, aby uzyskać żądaną gęstość dania plus naddatek na odparowanie płynu podczas gotowania fasolady. Oczywiście zawsze możesz dolać wody na późniejszym etapie, ale spowoduje to częściową utratę smaku dania. Lepiej od razu wlać nieco więcej wody, oczywiście z umiarem.

Fasolada grecka

9. Gotuj fasoladę około 1 godziny, aż fasolka zmięknie. Gdy tak się stanie dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie wlej jeszcze do niej 2-3 łyżki oliwy. Fasolada grecka gotowa.

Fasolada grecka[/FMP]


FASOLADA GRECKA PROPOZYCJA PODANIA

W wersji podstawowej zaskakuje. Trudno uwierzyć, że można zrobić absolutnie fantastyczną fasolówkę bez dobrej wędzonki. Co powiesz na miskę przepysznej fasolówki w chłodne, jesienne albo zimowe popołudnie? Bo ja jestem na TAK.

Fasolada grecka


Wypróbuj także inny <<przepis na fasoladę grecką>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.