Fasolada to można by rzec grecki odpowiednik „naszej” fasolki po bretońsku. Oczywiście w zarysie i formie, ponieważ smak fasolady jest jednak zupełnie inny. Moja fasolada w dodatku ma lekki „skręt” w stronę mojej ukochanej Krety, stąd dodatek do niej świeżego fenkuła i suchej przyprawy z jego dodatkiem. Zachęcam Was do częstszego spożywania fenkula, bo jego smak jest niepowtarzalny. Wykorzystać go można pod wieloma postaciami. A to w sałatce, a to do risotto, a to w zupie, no i oczywiście w fasoladzie.


FASOLADA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram świeżej fasolki lub 500 gramów suszonej;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 marchewka;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • pół bulwy świeżego fenkuła;
  • natka pietruszki;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet winny;
  • sól, pieprz;

FASOLADA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

2. Fasolkę wypłucz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie wylej wodę, fasolkę zalej 2 litrami świeżej, zimnej wody i postaw z powrotem garnek na gaz. Doprowadź do wrzenia.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

3. Zmniejsz gaz pod garnkiem. Dodaj do fasolki 2 liście laurowe, połowę pokrojonej w plasterki marchewki, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu w ziarnach. Gotuj fasolkę do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę drugą połowę marchewki i seler naciowy.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

4. W drobną kostkę pokrój również cebulę; jeżeli wolisz użyj szalotki lub czerwonej cebuli – są łagodniejsze w smaku.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

5. Pokrój w drobną kostkę również bulwę fenkuła.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

6. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone cebulę, fenkuła, marchewkę i seler naciowy. Smaż warzywa na wolnym ogniu około 10 minut. Warzywa nie mają się zrumienić, a ich powolne, długie smażenie ma uwolnić ich smak.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

7. Jeżeli lubisz (tak, jak ja) koper włoski również ten suszony możesz go dodać w tym momencie do smażonych warzyw. Wspaniale podkręci on smak fasolady.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

8. Gdy warzywa są już odpowiednio przesmażone dodaj do nich 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego.

UWAGA: Nie przesadź z ilością koncentratu pomidorowego, bo zupa straci swój smak.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

9. Przesmaż koncentrat z warzywami, a następnie przełóż wszystko do gotującej się fasolki (musi być miękka). Uzupełnij wodę, jeżeli to konieczne i gotuj całość 5-10 minut.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

10. Pora ostatecznie doprawić zupę – potrzebny będzie dobry ocet winny. Wlej go 1-2 łyżki do fasolki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

11. W Grecji, a już na Krecie tym bardziej, bez oliwy extra vergine ani rusz 😉 Wlej do fasolki 1-2 łyżki najlepszej, jaką posiadasz.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

12. Dopraw fasolkę solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeżeli to konieczne. Gdy fasolka jest gotowa na koniec wrzuć posiekany nieduży pęczek natki pietruszki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku


FASOLADA FASOLKA NA GĘSTO PO GRECKU

To gęsta, zawiesista i pożywna potrawka. Smakuje liściem laurowym, zielem angielskim i fenkułem, a „przełamana” oliwą extra vergine i octem winnym przenosi nas  duchowo nad Morze Śródziemne.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

Spróbuj FASOLADĘ  w innej wersji <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *