Enchilada z kurczakiem z sosem zapiekana

Enchilada z kurczakiem to tortilla wypełniona farszem przygotowanym z aromatycznego kurczaka w sosie pomidorowym z fasolą i serem.

Enchilada z kurczakiem to tortilla wypełniona farszem przygotowanym z aromatycznego kurczaka w sosie pomidorowym z fasolą i serem. Tak przygotowana enchilada to bardzo sympatyczne danie. Przygotowuje się je dość szybko i sprawnie, jest pożywne i kolorowe, a w dodatku pełne smaków i aromatów. Enchilada (czyt. enczilada) powinna być konsumowana na ciepło, ponieważ jej istotą jest jej zapieczenie przed podaniem. Ale tak naprawdę największym plusem tego typu dań jak enchilada jest ich uniwersalność. Nie lubisz kurczaka, użyj innego mięsa. Lubisz kukurydzę? Dodaj ją również. Ser? Jaki tylko lubisz, byle ładnie roztopił się w farszu. Sos? Najlepiej pomidorowy lub np. słynne mole, ale kto Ci zabroni użyć swojej kombinacji smakowej w tym względzie?

Składniki

500 gramów piersi z kurczaka;
kilka placków pszennych (tortilla);
1 czerwona papryka;
1 żółta papryczka chilli (koniecznie);
puszka fasolki kidney;
przyprawa „chilli con carne” firmy Kotanyi;
około 200 gramów dobrze rozpiekającego się twardego sera;
świeża kolendra;
marynowane ostre papryczki jalapenos;
dymka;
słoiczek Twojego ulubionego sosu pomidorowego;
1 limonka;
sól, pieprz;

Enchilada z kurczakiem przepis

Papryczki pokrój w drobną kostkę, posiekaj również  dymkę, fasolkę wyjmij z puszki, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Mięso z kurczaka zmiel w maszynce, a ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone papryczki i smaż je 2 do 3 minut. Wrzuć na patelnię zmielone mięso, rozdrobnij dokładnie, aby nie było grudek i smaż wszystko kilka minut. Do przesmażonego mięsa z papryczkami wsyp pół opakowania przyprawy „chilli con carne” firmy Kotanyi. Oczywiście możesz użyć innej przyprawy stosowanej w kuchni meksykańskiej, możesz zrobić własne kompozycje przypraw itp. Ja w tym przepisie używam zawsze tej właśnie przyprawy i Tobie  ją polecam z czystym sumieniem.

Dodaj prawie całą zawartość słoika sosu meksykańskiego (pozostaw kilka łyżek na później!), można go kupić w supermarketach na półkach z towarami meksykańskimi. Jeśli wolisz użyj innego, swojego ulubionego sosu lub sosu domowego, przygotowanego np. ze świeżych pomidorów. Dolej 100 ml gorącej wody, wrzuć garść posiekanej dymki i zagotuj całość. Duś około 5 minut. Dodaj pół pęczka posiekanej świeżej kolendry, a także przygotowaną wcześniej fasolkę (po opłukaniu, bez zalewy), skrop całość odrobiną soku z limonki.

Porada-> sok z limonki doda farszowi świeżości.

Na koniec dorzuć 200 gramów startego twardego sera. Wyłącz gaz pod patelnią, zamieszaj jej zawartość i odstaw na bok (farsz musi być dość gęsty, odparowany, aby nie wypłynął z tortilli).

Na każdą tortillę nakładaj farsz i roluj je, jak naleśniki. Zrolowane tortille z farszem w środku układaj w naczyniu żaroodpornym tak, aby stykały się ze sobą. Tak przygotowane tortille polej pozostawionym sosem ze słoiczka, posyp odrobiną startego sera, a także posyp kawałkami marynowanej ostrej papryczki jalapeno lub innej. Całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, po tym czasie enchilada z kurczakiem powinna być gotowa.

Enchilada z kurczakiem sposób podania

Wyjmij naczynie z enchiladą z piekarnika i na koniec posyp danie listkami świeżej kolendry. Enchilada z kurczakiem powinna nieco „odpocząć”, powiedzmy 3 minuty, zanim podasz ją na stół. Taka jedna niewinna sztuka zafascynuje Cię smakiem i da siły na cały dzień.


Poznaj znakomity przepis na chili con carne albo smakowity przepis na paella valenciana i zaproś na ucztę wszystkich znajomych!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *