Zapraszam na empanadas z farszem pieczarkowym. Empanadas to rodzaj pierożków. Są one kultowym daniem w całej Ameryce Południowej, szczególnie chętnie jadane w Argentynie i Chile. I jak każde znane na całym świecie kultowe danie doczekało się licznych mutacji. I lepszych, i gorszych. Ciasto na empanadas może być francuskie, chlebowe, a nawet klasyczne pierogowe. Farsz zaś zarówno mięsny, jak i warzywny. Moje empanadas z pieczarkami smakują wybornie, a to za sprawą znakomitego chrupiącego ciasta. Jeżeli je upieczecie przekonacie się, że te pierożki są warte grzechu. Zapraszam.


EMPANADAS Z FARSZEM PIECZARKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 100 ml letniej wody;
  • około 100 ml letniego mleka;
  • 100 ml oleju arachidowego lub roślinnego;
  • 800 gramów pieczarek;
  • 3-4 ugotowane jajka;
  • 1 surowe jajko;
  • 1 duża cebula;
  • masło;
  • pęczek szczypiorku;
  • suszony tymianek;
  • sól, pieprz;

EMPANADAS Z FARSZEM PIECZARKOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto, a gdy składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie się tworzyć dodaj cały olej i bardzo dokładnie wyrabiaj około 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i bardzo elastyczne.

w dużej misce znajduje się mąka mleko i woda

2. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.

UWAGA: Ciasto na empanadas winno być elastyczne i miękkie.

wyrobione ciasto na pierogi w szklanej misce

3. Pieczarki (mogą być różnokolorowe, dzięki czemu smak farszu będzie bogatszy) oczyść z brudu.

na blacie kuchennym znajdują się dwa opakowania pieczarek oraz trzy jajka

4. Pieczarki zetrzyj w malakserze na dość grubej tarce, cebule obierz i pokrój w dość drobną kostkę, jajka obierz ze skorupek.

empanadas z farszem pieczarkowym

5. W dużym garnku albo patelni rozpuść 2 łyżki masła i posiekaną dymkę. Smaż ją, aż się zeszkli albo do pożądanego przez Ciebie stanu, jeżeli wolisz cebulę złocistą.

na dużej patelni na maśle smaży się posiekana dymka

6. Do przesmażonej dymki dodaj starte pieczarki.

Empanadas z pieczarkami

7. Przypraw pieczarki solą, suszonym tymiankiem lub Twoją ulubioną przyprawą oraz czymś ostrym. Na przykład sosem sriratcha. Duś, a następnie przesmaż pieczarki do pożądanego przez Ciebie stanu pamiętając jednak, że „przeciągnięte” spowodują, że farsz będzie zbyt suchy.

na patelni smażą się posiekane pieczarki

8. Do przesmażonych pieczarek należy teraz dodać ugotowane jajka. Zdecydowanie wzmocnią one smak farszu.

empanadas z farszem pieczarkowym

9. Zetrzyj ugotowane jajka na tarce i wrzuć do pieczarek. Dodaj również posiekany szczypiorek. Dodaj sól, pieprz, ewentualnie jeszcze trochę tymianku. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

empanadas z farszem pieczarkowym

10. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kawałki o tej samej wadze, a następnie każdy z nich dobrze „wykulaj”. Rozpłaszcz dłonią na kształt koła. Na każdy kawałek na jedną połowę nakładaj farsz, a następnie przykryj drugą połową, a końce zagnieć. Możesz to zrobić widelcem, ale jeżeli masz zdolności manualne możesz pozwolić sobie na jakieś niezwykłe mozaiki.

empanadas z farszem pieczarkowym

11. Uformowane empanadas z pieczarkami układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierogów wysmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem.

empanadas z farszem pieczarkowym

12. Empanadas z farszem pieczarkowym piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i nieco przestudź.

empanadas z farszem pieczarkowym


EMPANADAS Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Smakują świetnie na ciepło, ale również odgrzane na drugi dzień dają radę. Zdecydowanie jednak najlepiej smakują mniej więcej godzinę po upieczeniu, kiedy ciasto przestygnie i stanie się chrupkie.

empanadas z farszem pieczarkowym

Wypróbuj kreteńskie PIEROGI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *