Empanadas to rodzaj pierożków. Są one kultowym daniem w całej Ameryce Południowej, szczególnie chętnie jadane w Argentynie i Chile. I jak każde znane na całym świecie kultowe danie doczekało się licznych mutacji. I lepszych, i gorszych. Ciasto na empanadas może być francuskie, chlebowe, a nawet klasyczne pierogowe. Farsz zaś zarówno mięsny, jak i warzywny. Moje empanadas pierożki z farszem pieczarkowym smakują wybornie, a to za sprawą znakomitego chrupiącego ciasta. Jeżeli je upieczecie przekonacie się, że te pierożki są warte grzechu. Zapraszam.


EMPANADAS

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 100 ml letniej wody;
  • około 100 ml letniego mleka;
  • 100 ml oleju arachidowego lub roślinnego;
  • 800 gramów pieczarek;
  • 3-4 ugotowane jajka;
  • 1 surowe jajko;
  • 1 duża cebula;
  • masło;
  • pęczek szczypiorku;
  • suszony tymianek;
  • sól, pieprz;

EMPANADAS PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto, a gdy składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie się tworzyć dodaj cały olej i bardzo dokładnie wyrabiaj około 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i bardzo elastyczne.

w dużej misce znajduje się mąka mleko i woda

2. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.

UWAGA: Ciasto na empanadas winno być elastyczne i miękkie.

wyrobione ciasto na pierogi w szklanej misce

3. Pieczarki (mogą być różnokolorowe, dzięki czemu smak farszu będzie bogatszy) oczyść z brudu.

na blacie kuchennym znajdują się dwa opakowania pieczarek oraz trzy jajka

4. Pieczarki zetrzyj w malakserze na dość grubej tarce, cebule obierz i pokrój w dość drobną kostkę, jajka obierz ze skorupek.

starte na grubych oczach tarki pieczarki oraz drobno posiekana cebula

5. W dużym garnku albo patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli albo do pożądanego przez Ciebie stanu, jeżeli wolisz cebulę złocistą.

w dużym garnku rozgrzewa się masło

6. Do przesmażonej cebuli dodaj starte pieczarki.

Empanadas

7. Przypraw pieczarki solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz suszonym tymiankiem lub Twoją ulubioną przyprawą. Duś, a następnie przesmaż pieczarki do pożądanego przez Ciebie stanu pamiętając jednak, że „przeciągnięte” spowodują, że farsz będzie zbyt suchy.

w dużym garnku smażą się pieczarki

8. Do przesmażonych pieczarek dodaj starte w malakserze ugotowane jajka.

przygotowywanie farszu do empanadas

9. Do pieczarek i jajek dodaj posiekany szczypiorek. Dodaj również sól, pieprz, ewentualnie jeszcze trochę tymianku. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

farsz do empanadas

10. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kawałki o tej samej wadze, a następnie każdy z nich dobrze „wykulaj”. Rozpłaszcz dłonią na kształt koła. Na każdy kawałek na jedną połowę nakładaj farsz, a następnie przykryj drugą połową, a końce zagnieć. Możesz to zrobić widelcem, ale jeżeli masz zdolności manualne możesz pozwolić sobie na jakieś niezwykłe mozaiki.

Empanadas

11. Uformowane empanadas pierożki z farszem pieczarkowym układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierogów wysmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem.

Empanadas

12. Empanadas z farszem pieczarkowym piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i nieco przestudź.

Empanadas


EMPANADAS PIEROŻKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Smakują świetnie na ciepło, ale również odgrzane na drugi dzień dają radę. Zdecydowanie jednak najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy chrupkie ciasto nie ma sobie równych.

Empanadas

Wypróbuj kreteńskie PIEROGI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *