Eklerki to lubiane przez wielu ciastka. Zrobienie takich prawdziwych, porządnych eklerków to spora trudność dla takich laików cukierniczych, jak np. ja. Dlatego uwielbiam te oszukane eklerki. Robi się je bardzo szybko i są naprawdę pyszne. Spróbujcie, możecie je zrobić przy okazji szybkiego obiadu. Na podwieczorek będą, jak znalazł. A jeśli przyłożycie się do ich pięknego przyozdobienia i wykończenia nadadzą się nawet na specjalne okazje. A dlaczego dla cierpliwych? Bo jedynie metodą prób i błędów lub „z polecenia” znajdziesz odpowiednie biszkopty, które nie będą się bardzo kruszyć podczas ich krojenia…


EKLERKI

SKŁADNIKI:

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów;
  • 400 ml słodkiej śmietanki;
  • wanilia (cukier waniliowy, laska wanilii lub pasta waniliowa);
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 130 gramów gorzkiej czekolady;
  • pół łyżeczki oleju;

EKLERKI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kilkanaście podłużnych biszkoptów – przetnij je ostrym nożem wzdłuż. Przygotuj jedno lub dwa małe opakowania słodkiej 30 % śmietanki (ilość śmietanki oczywiście uzależniona jest od ilości biszkoptów).

biszkopty

2. Niezbędny będzie również cukier waniliowy. Mnie udało się zakupić kiedyś pastę waniliową – jest niezwykle aromatyczna i zdecydowanie lepsza od cukru waniliowego. Jeżeli często używasz wanilii i masz możliwość zakupu to zainwestuj w tę pastę – jest warta swojej ceny.

pasta waniliowa

3. Do miski malaksera wlej śmietanę, 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub odpowiednio cukru waniliowego, 1 łyżkę przesianego cukru pudru.

przygotowywanie masy śmietanowej do deseru

4. Zmiksuj całość na gładką masę.

waniliowa masa śmietanowa

5. Spody biszkoptów posmaruj masą śmietanową, przykryj każdego z nich delikatnie górą biszkopta.

Eklerki inaczej

6. Rozpuść w kąpieli wodnej 130 gramów gorzkiej czekolady (w garnku doprowadź wodę do wrzenia, postaw na garnku miskę z czekoladą i mieszając delikatnie czekaj, aż czekolada się rozpuści).

czekolada

7. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pół łyżeczki oleju i zamieszaj. Posmaruj roztopioną czekoladą wierzch biszkoptów i odstaw do ostygnięcia na pół godziny.

czekolada w kąpieli wodnej


EKLERKI INACZEJ

Podawaj do kawy, herbaty, albo po prostu jako szybką przekąskę.

Eklerki inaczej

Wypróbuj również mój SERNIK na zimno z TRUSKAWKAMI – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *