Eintopf w stylu kreteńskim z kiełbaskami

Eintopf czyli jednogarnkowa potrawka na bazie kiełbasek wieprzowych duszonych z krojonymi bakłażanem, cukinią i marchewką z dodatkiem fasolki, startych pomidorów i świeżych ziół.

Eintopf w stylu kreteńskim to danie jednogarnkowe. Jak w niemieckim oryginale. Bo przecież nazwa i sposób przygotowania tego typu dań pochodzą z Niemiec. Eintopf (czyt. ajntopf) to danie, które składa się z mięsa i warzyw, a które przygotowuje się w jednym garnku. I choć tego typu posiłki są domeną kuchni niemieckiej pokażę Ci, że równie dobrze można ten sposób gotowania zastosować we wszystkich kuchniach świata. Także na Krecie. Danie wyszło znakomicie, a jego bazą była świeża fasolka i mnóstwo innych warzyw. Mięso zaś było jedynie dodatkiem. Odwrotnie, jak w kuchni niemieckiej. I wiesz co? Jest dobrze. Jest pysznie.

Składniki

4 surowe kiełbaski wieprzowe;
dwie garści fasoli (świeżej lub suszonej);
2 duże pomidory;
1 cukinia;
mały bakłażan;
marchewka;
cebula;
dymka;
spory pęczek koperku;
pęczek natki pietruszki;
mały pęczek świeżej mięty;
makaron zacierka;
sól, pieprz;

Przepis na eintopf w stylu kreteńskim

Marchewkę pokrój w półplasterki. Podobnie pokrój cukinie. Bakłażana również pokrój w niedużą kostkę. Nie ma potrzeby obierania go ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, dymkę w nieduże kawałki. Jak chcesz gotować po kreteńsku to jest to ostatni dzwonek, aby nalać sobie do szklaneczki odrobinę czerwonego wina…

Pomidory zetrzyj na tarce. Oczywiście poza sezonem pomidory zastąp najlepiej domowym sosem pomidorowym, przygotowanym własnoręcznie w lecie (dowiedz się jak zrobić domowy przecier pomidorowy).

W dużym garnku rozgrzej do średniej temperatury oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie wrzuć kiełbasę i przesmaż krótko. Przesmażoną kiełbasę wyjmij z garnka i odłóż na bok. Będzie potrzebna później.

Do garnka wrzuć bakłażana, marchewkę i cukinię. Smaż wszystko kilka minut, aby warzywa nieco zmiękły. Gdy trochę zmiękną dodaj posiekaną dymkę. Do garnka wlej tyle gorącej wody, aby przykryła wszystkie składniki. Następnie wrzuć fasolę, jeśli używasz świeżej. Gdy masz jedynie fasolę suszoną wcześniej musisz ją namoczyć i podgotować.

Do garnka z warzywami wrzuć również przesmażone kiełbaski. Dodaj również uprzednio starte pomidory lub domowy sos pomidorowy, o którym pisałem wcześniej. Całość posól, popieprz i dopraw sporą ilością suszonego oregano. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec do dania wsyp garść makaronu zacierki i gotuj całość kilka minut.

Eintopf w stylu kreteńskim sposób podania

Nie ma kuchni kreteńskiej bez ogromnej ilości świeżych ziół. A zatem, gdy danie jest gotowe wyłącz gaz pod garnkiem i przesiekaj drobno świeże zioła: natkę pietruszki, miętę i koperek. Posiekane zioła dodaj do dania. W razie konieczności dopraw do smaku. Gotowe. Podawaj z kiełbaskami i szklaneczką czerwonego wina.


Poznaj prosty przepis na swojskie jadło z Krety albo popularny i lubiany przepis na omlet z łososiem wędzonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *