Kuchnia grecka Przetwory

DŻEM FIGOWY z pomarańczami

dżem figowy

Dżem figowy to prawdziwy rarytas wśród letnich przetworów. Zdobywszy super dojrzałe figi nie należy ich zasypywać wielką ilością cukru, albowiem mają go w sobie aż nadto. Dojrzałe figi są przecież słodziutkie, jak miód. Aby tę słodycz nieco przełamać (w krajach gdzie figi rosną) dodaje się soku z cytrusów i paru przypraw. Taki dżem cieszyć będzie podniebienie zimą, o ile do zimy wytrzyma. Smakuje bowiem tak dobrze, że chce się go wyjadać od razu.


PRZEPIS NA DŻEM FIGOWY

SKŁADNIKI

2 kilogramy dojrzałych fig[FMP]
200 gramów drobnego cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
1-2 laski cynamonu


DŻEM FIGOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, aby figi były tak dojrzałe, jak to tylko możliwe.

świeże figi w misce

2. Pokrój drobno figi odcinając uprzednio ogonki i ewentualnie części nie nadające się do jedzenia. U mnie na 2,2 kg fig odpadów było około 250 gramów. Pokrojone owoce umieść w dużej misce.

pokrojone figi

3. Zetrzyj skórkę z pomarańczy.

otarta ze skórki pomarańcza

4. Do fig wsyp cukier. Najlepiej żeby to był drobny kryształ.

blank

5. Teraz dosyp do owoców startą uprzednio skórkę z pomarańczy.

blank

6. Kocham cynamon. Sprawdza się w wielu daniach, niekoniecznie tyłki tych „na słodko”. Tutaj zdecydowanie wzbogaci smak dżemu figowego.

laski cynamonu na dłoni

7. O ile skórka z pomarańczy wzbogaci smak dżemu to sok z cytryny przełamie nadmierną słodkość tego specjału.

sok z cytryny

8. A sok z pomarańczy dodatkowo uszlachetni całość.

sok z pomarańczy

9. Na Kręci mówi się, żeby po zamieszaniu całość pozostawić na 12 godzin, aby figi puściły sok. Ja czekałem godzinę, na dłużej zapachy nie pozwoliły.

dżem figowy

10. Przełóż zawartość miski na głęboką, dużą patelnię i duś dżem figowy około godziny na wolnym o dniu pod przykryciem.

dżem figowy

11. Po upływie godziny, gdy figi rozpadną się, a kuchnia otoczy się cudownym zapachem odparuj dżem. W tym celu odkryj patelnię, podkręć gaz i gotuj na średnim ogniu, aż dżem figowy z gęstnieje.

dżem figowy[/FMP]

12. Gdy dżem jest gotowy nakładaj go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj (zobacz <<przepis na żurawinę do mięs>> i dowiedz się jak pasteryzować produkty).

pasteryzowanie przetworów owocowych


DŻEM FIGOWY PROPOZYCJA PODANIA

Z gęstym jogurtem greckim, w naleśnikach czy na kromce chleba. Będzie smakował cudnie zawsze i o każdej porze.

dżem figowy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.