Duszona wieprzowina to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Wieprzowina jest tanim, ale bardzo smacznym mięsem. Może nie należy do chudych, ale też nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że spożywanie jej z umiarem może zachwiać naszym zdrowiem. Danie, na które przepis Wam dzisiaj prezentuję to kwintesencja smaku i prostoty. Nie może być jednak inaczej, albowiem przepis przywiozłem z Krety. Tak, również tam wieprzowina jest bardzo chętnie spożywana. Danie można podać solo, ale równie dobrze z pieczywem, ziemniakami, kaszą, czy też zupełnie czymś innym. Zależy to tylko i wyłącznie od Was.


DUSZONA WIEPRZOWINA

SKŁADNIKI

500 gramów łopatki wieprzowej;[FMP]
2-3 pory z jak najdłuższą jasnozieloną częścią;
2 dojrzałe pomidory;
dymka;
czosnek;
oliwa;
suszone oregano;
suszone płatki chilli;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso pokrój w dość dużą kostkę.

duszona wieprzowina z porami składniki

2. Dymkę (zielone i białe części) drobno posiekaj. Nie wiem ile – po prostu zrób to według własnego uznania.

posiekana dymka na desce

3. Czosnek obierz i posiekaj. Podobnie, jak w przypadku dymki ilość czosnku zależy od Twoich upodobań. Czy go zmiażdżysz, czy posiekasz – drobno lub grubo – również pozostawiam Tobie.

grubo posiekany czosnek i posiekana dymka

4. Pory… Zwróćcie uwagę, jakie genialne pory można kupić na Krecie. W Polsce (ale i w większości krajów Europy) pory mają z jednej strony mnóstwo ciemno zielonych liści, które nie nadają się do jedzenia i dużą białą część (korzeń) z drugiej strony. Ta biała część jest bardzo ostra w smaku, co powoduje, że sporo osób nie lubi porów. Na Krecie pory są delikatne i mają baaaardzo długą jasnozieloną środkową część. I właśnie dzięki temu pory są jedynie lekko ostre, a na pierwszy plan przebija się ich słodycz.

UWAGA: Szukajcie w sklepach i na targowiskach porów z jak najdłuższą jasnozieloną częścią. Takie smakują najlepiej.

krojenie porów

5. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury około 100 ml oliwy i wrzuć mięso. Smaż je kilka minut, aż mięso się lekko zrumieni.

na patelni smażą się kawałki wieprzowiny

6. Wrzuć na patelnię posiekane dymkę i czosnek.

duszona wieprzowina z porami

7. Smaż mięso z warzywami 2-3 minuty na średnim ogniu. Nie przypal!

duszona wieprzowina z porami

8. Przełóż przesmażone z warzywami mięso do garnka i wlej nieco gorącej wody. Tyle, by woda jedynie lekko przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso 45 minut na wolnym ogniu.

duszona wieprzowina z porami

9. Jasnozielone części porów pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy z nich przetnij wzdłuż do połowy i umyj pod bieżącą wodą.

pokrojony na kawałki por

10. Pomidory zetrzyj na tarce, posól do smaku i dopraw suszonym oregano. Nie zaszkodzi również dodać nieco suszonych płatków chilli…

starte pomidory doprawione suszonym oregano

11. Gdy duszona wieprzowina jest już dość miękka wrzuć do garnka pory. Jeżeli trzeba dolej nieco gorącej wody, ale naprawdę odrobinę. Mięso i warzywa nie powinny pływać w sosie!

duszona wieprzowina z porami

12. Wrzuć do garnka również starte, doprawione pomidory. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu około 15 minut.

duszona wieprzowina z porami

13. Gdy mięso i pory są miękkie, a smak pomidorów został wchłonięty i powstał pyszny sos dopraw w razie konieczności danie brakującą przyprawą.

duszona wieprzowina z porami[/FMP]


DUSZONA WIEPRZOWINA

Smakuje najlepiej zaraz po jej przygotowaniu. Mnie w tym daniu smakuje najbardziej pyszny sos, jaki wytwarza się podczas przyrządzania potrawy.

duszona wieprzowina z porami


Lubisz pory? Spróbuj francuskiej ZUPY POROWEJ. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *