Dorsz z kruszonką to super sprawa. Ale że panierka z resztek? Dlaczego nie. Oto ryba w nowej odsłonie. Zapraszam na soczysty filet z dorsza ze wspaniałą, chrupiącą panierką z pachnących słońcem suszonych pomidorów, natki pietruszki, oliwek i resztek chleba. Jeżeli taki pomysł wydaje Wam się za nietrafiony proponuję po prostu wziąć przybory kuchenne w garść, przygotować dorsza i zapiec z taką kruszonką. Do konsumpcji potrzebny będzie jeszcze kieliszek dobrego wina, by ta smaczna chwila trwała długo.


DORSZ Z KRUSZONKĄ SKŁADNIKI

3 średniej wielkości filety z dorsza;
natka pietruszki;
garść czarnych oliwek;
garść czerstwego, białego pieczywa;
około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie;
1 cytryna;
sól, pieprz;


DORSZ Z KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do miski malaksera włóż: połowę małej natki pietruszki, kilkanaście czarnych oliwek dobrej jakości, garść czerstwego chleba (około 80 gramów), trochę suszonych pomidorów w oleju (50 gramów).

chleb suszone pomidory oliwki i natka pietruszki w malakserze

2. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj całość pulsacyjnie; kruszonka powinna być lekko sypka. Odstaw miskę z kruszonką na bok.

kruszonka do ryby

3. Filety z dorsza dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryną, popieprz. Odstaw na 10 minut.

filety z dorsza bez skóry

4. Wyjmij blachę z piekarnika; rozłóż na niej papier do pieczenia, lekko zwilż go oliwą. Rozłóż filety z dorsza i wstaw do piekarnika – piecz 5 minut. Wyjmij blachę z rybą, posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 10 minut.

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską


DORSZ Z KRUSZONKĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ

Podawaj z ulubionymi sałatkami.

Dorsz z kruszonką

Pokochasz także PIEROGI z DORSZEM – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *