Dorsz w sosie curry dla smakosza

Dorsz krótko smażony, a następnie podany w aromatycznym sosie z dodatkiem kminu, kurkumy i przyprawy curry.

Dorsz w sosie curry zrobił furorę u wielu osób, które skorzystały z poniższego przepisu. Oto soczysta polędwica z dorsza, a do niej pyszny sos curry na bazie przypraw orientalnych. Kompozycja bardzo smaczna i naprawdę oryginalna. Oczywiście rybę wybierz taką, jaką lubisz; dorsz w sosie curry jednak wydaje mi się zestawieniem wręcz idealnym. Pamiętaj, że przepieczona, przesmażona ryba jest zbyt sucha i niejadalna. Lepiej ją krótko smażyć na mocnym ogniu, a następnie włożyć na kilka minut do piekarnika. Efekt murowany. Tak właśnie proponuje w tym przypadku.

Składniki

450 gramów polędwicy z dorsza;
szklanka bulionu warzywnego;
szklanka słodkiej 30 % śmietany;
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
1 łyżeczka mielonej kurkumy;
łyżeczka mielonej kolendry;
1 łyżeczka mielonego curry;
1-2 szalotki;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na dorsz w sosie curry

Około 450 gramów polędwicy z dorsza oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i pieprzem. Polędwicę pokrój na trzy równe kawałki (dla trzech osób).  Przygotuj przyprawy niezbędne do przygotowania sosu: 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, a także 1 łyżeczkę mielonego curry.

Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć posiekaną szalotkę. Zeszklij ją, a następnie wrzuć na patelnię przyprawy i smaż je około 30 sekund, aż wydobędzie się z nich aromat. Wlej szklankę bulionu warzywnego oraz szklankę śmietanki 30 %. Dodaj sól, pieprz i gotuj sos na wolnym ogniu.

Na osobnej, mocno rozgrzanej patelni smaż na niedużej ilości oleju rybę. Smażenie winno trwać około 2 minut z każdej strony, tyle, aby ryba się ładnie przyrumieniła. Zdecydowanie nie dłużej! Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5 minut.

Dorsz w sosie curry sposób podania

Sos powinien już się zredukować i nabrać smaku, dopraw go ostatecznie do smaku i wciśnij nieco soku z cytryny. Na koniec zmiksuj blenderem na gładką masę. Rybę podawaj z sosem curry z dodatkiem ulubionych surówek, np. z białej i czerwonej kapusty.


Poznaj oryginalny przepis na chleb razowy z kasztanami na miodzie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *