Dorsz w cieście z mąki żytniej i otrębów

Krojony dorsz panierowany w cieście z dodatkiem mąki żytniej, a następnie smażony krótko w głębokim tłuszczu.

Dorsz w cieście to moja wariacja na temat uwielbianego w całej Holandii dania o nazwie kibbeling. To kawałki świeżego dorsza zanurzone na chwilę w dość rzadkim cieście, a następnie smażone krótko w głębokim tłuszczu. Ten przepis jest bardzo zbliżony do oryginalnego przepisu na wspomniany powyżej holenderski specjał. Zastosowałem mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000, bardzo „gęstą”, mocno naśrutowaną oraz otręby żytnie. Dzięki tym składnikom mój dorsz w cieście nabrał bardzo fajnego, wytrawnego smaku. Koniecznie spróbuj.

Składniki

500 gramów fileta (lub polędwiczki) z dorsza;
80 gramów mąki żytniej typ 2000;
40 gramów skrobi kukurydzianej;
2 łyżki żytnich otrębów;
około 250 ml zimnej wody;
500 ml oleju rzepakowego do smażenia;
sól, pieprz;

Dorsz w cieście przepis

Rybę bardzo dokładnie oczyść z ości, umyj pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie odsącz z wody. Najlepiej zrób to ręcznikami papierowymi. Oczywiście lepiej użyć polędwiczkę z dorsza, która jest bardzo mięsista, ale niestety jest bardzo droga. Nie czarujmy się, w w Holandii również to danie robi się z najtańszych części dorsza. Wybór pozostawiam Tobie.

Oczyszczoną z ości, umytą i osuszoną rybę pokrój na niezbyt duże kawałki. Kawałki ryby rozłóż na blacie, posyp solą, a także świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotuj ciasto, w tym celu do miski wsyp mąkę oraz skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną), dodaj sól według uznania. Z pozoru składnik zbędny, a w rzeczywistości znakomicie podnoszący walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne dania. Otręby żytnie. Wsyp do miski z mąką 2 solidne łyżki, a następnie wlewaj powoli wodę i ciągle mieszaj. Wlej tyle wody, aby ciasto stało się dość lejące, jak na naleśniki.

Uwaga: zastosowana w tym przepisie mąka szybko gęstnieje i zachodzi konieczność dolania co jakiś czas kolejnej porcji wody. Aby jednak ciasto zachowało swój smak nie należy tego nadużywać. Krótko mówiąc, trzeba się sprężać ze smażeniem ryby.

Dorsz w cieście smażenie i sposób podania

Obtaczaj kawałki ryby w cieście. Nie za dużo kawałków na raz, jedynie tyle, ile zamierasz jednorazowo smażyć. Najlepiej porcję na osobę. Smaż rybę w oleju rzepakowym o temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aby ciasto ładnie się zrumieniło i stało się chrupiące (skrobia kukurydziana da o sobie znać).

Myślę, że surówka z fenkuła czyli kopru włoskiego oraz remulada z kaparami i ogórkiem będą znakomitymi dodatkami do Twojego dorsza w cieście.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *