Dorsz w cieście piwnym, czyli kibbeling snack, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Holandii. Jada się ją na ciepło, ale również na zimno. Podaje się ją z sosem czosnkowym i surówką coleslaw. To jedno z tych dań, których prostota powala, a smak jest absolutnie niepowtarzalny. Jeden warunek – świeża ryba. Podawany obowiązkowo do dorsza sos czosnkowy podkreśla wspaniały smak ryby. Jeśli czosnku nie lubisz możesz równie dobrze tę przekąskę zajadać w dowolny, inny sposób.
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM
SKŁADNIKI:
- 350 gramów polędwiczek z dorsza;
- 6 łyżek mąki pszennej;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- pół szklanki mleka;
- 2 wiejskie jajka;
- 50 ml piwa;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- sól, pieprz;
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do dużej miski.
3. Do miski dodaj kolejne składniki ciasta (jajka, piwo, mleko, sól, pieprz) i dobrze wymieszaj.
4. Oryginalne kibbeling snack mają mocno brązowy kolor od smażenia; aby kolor Twojego dorsza był ładniejszy dodaj do ciasta łyżeczkę mielonej kurkumy.
5. W razie, gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Mieszaj tak, aby ciasto „nabrało” trochę powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze niż na naleśniki. Za luźne ciasto spowoduje, że spłynie z ryby, za gęste zdominuje smak dorsza. Odstaw ciasto na 15 minut.
6. W międzyczasie rozgrzej w garnku litr oleju rzepakowego do temperatury 180 stopni.
7. Pokrój polędwiczki z dorsza na kawałki takie, jak lubisz. Posól.
8. Pamiętaj: zbyt duże kawałki ryby będą się dłużej smażyły i mniej wygodnie będzie się je jadło. Za małe mogą się szybko przypalić podczas smażenia. Jak dla mnie najlepsze są takie średnie kawałeczki, raczej mniejsze, niż większe. Ty zdecyduj, jakie wolisz.
9. Obtaczaj każdy kawałek dorsza w cieście.
10. Smaż rybę w głębokim tłuszczu przez około 5 minut.
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM KIBBELING
Podawaj obowiązkowo z sosem czosnkowym i surówką coleslaw.
A może zjesz PIEROGI z DORSZEM? Przepis <<TUTAJ>>.