Dorsz pieczony z warzywami korzeniowymi

Dorsz pieczony podany z duszonymi warzywami korzeniowymi i pieczarkami.

Dorsz pieczony z warzywami komponuje się idealnie. W zimie warzyw mamy bardzo ograniczoną ilość, ale przecież wciąż mamy apetyt na zdrowe jedzenie. Cały czas uważam, że nie doceniamy korzeniowych warzyw, których w naszym kraju jest pod dostatkiem i są tanie. Marchewka, pietruszka, czy seler to niekoniecznie jedynie obowiązkowe dodatki do rosołu. Można je wykorzystać choćby tak, jak w moim przepisie. A zatem zapraszam na danie proste, szybkie i po prostu smaczne i zdrowe. W środku zimy daje radę.

Składniki

400 gramów polędwicy z dorsza;
300 gramów zimowych warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler);
500 gramów pieczarek;
2 duże szalotki;
1 cytryna;
oliwa z oliwek;
suszony tymianek;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Dorsz pieczony z warzywami przepis

Przygotuj 300 gramów dostępnych aktualnie warzyw (marchewka, pietruszka, seler), obierz je, a następnie pokrój w kawałki wielkości, jakie preferujesz. Warzywa przelej wrzątkiem i odcedź po 2 minutach. Odstaw na bok.

Pora na dorsza, przygotuj 400 gramów polędwiczek z dorsza. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikami papierowymi, posól, posyp ulubioną przyprawą lub jedynie solą i pieprzem, a także skrop obficie sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut, a następnie nastaw piekarnik na 180 stopni.

Oprócz zblanszowanych już warzyw korzeniowych do tego dania potrzebować będziesz pieczarek. Przygotuj 500 gramów w miarę równych pieczarek, oczyść je z brudu (nie myj), te większe przekrój na pół. Pieczarki oraz zblanszowane wcześniej warzywa przełóż do dużej miski, a następnie dodaj do nich obrane i pokrojone w ćwiartki 2 duże szalotki. Wlej do warzyw 2 łyżki oliwy extra vergine i dobrze wszystko wymieszaj rękoma. Wrzuć warzywa na bardzo mocno rozgrzaną patelnię.

W międzyczasie rybę włóż do piekarnika, a także ugotuj kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu.

Istotą tak przygotowywanych warzyw jest rozgrzanie patelni „do czerwoności” bez grama tłuszczu (jest go trochę w warzywach). Smaż warzywa najlepiej na najmocniejszym palniku kuchenki gazowej. Po kilku minutach smażenia dopraw warzywa suszonym tymiankiem. Co 10-20 sekund energicznie podrzucaj patelnią przez kilka sekund, aby zamieszać warzywa. Po około 7 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki, a następnie dodaj sól do smaku i świeżo zmielony pieprz. Jeszcze tylko 2 minutki i warzywa będą gotowe.

Dorsz pieczony z warzywami sposób podania

Wyjmij rybę z piekarnika i odcedź kaszę. Podawaj z cząsteczkami cytryny, grillowanymi warzywami i kaszą jęczmienną. Idealnie zbilansowany posiłek na koniec zimy.


Poznaj przepis na klopsiki z dorsza z porem, a także przepis na dorsz z warzywami duszony po hiszpańsku z pomidorami i groszkiem. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *