Dorada z grilla, na którą poniżej prezentuję przepis to bardzo częsta pozycja podczas grillowego sezonu. I to nie tylko w Chorwacji. Ta niezwykle popularna ryba ma pyszne mięso i nie ma dużo ości. W zasadzie dostępna jest w każdym miejscu w Europie, więc pomysł z przyrządzeniem jej na grillu jest naprawdę trafiony. Doradę, podobnie jak łososia lubią nawet Ci, którzy za rybami nie przepadają. Jak chyba w każdym z krajów śródziemnomorza również i ryby przyrządza się w najprostszy sposób. Ich smak i świeżość bowiem bronią się same.


DORADA Z GRILLA

SKŁADNIKI

świeża dorada o wadze 400 gramów
oliwa z oliwek
2-3 cytryny
gałązki świeżego rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
sól morska, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Dorada z grilla składniki

2. Obierz czosnek, grubo posiekaj i wrzuć do moździerza lub miski. Dosyp łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz tyleż samo soli morskiej. Utłucz przyprawy.

w misce znajdują się posiekany czosnek i ziarenka pieprzu

3. Wlej do tak powstałej pasty kilka łyżek oliwy.

wlewanie oliwy do miski

4. Wciśnij sok z cytryny.

połówka cytryny w dłoni

5. Wymieszaj dokładnie całość i spróbuj powstała emulsję. Jeżeli uznasz za stosowne dodaj jeszcze któregoś ze składników.

marynata do ryby w misce

6. Na koniec wrzuć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Gdy marynata jest gotowa przykryj ją folią spożywczą i odstaw na godzinę.

marynata do ryby

7. Przed grillowaniem przygotuj wszystkie składniki. Dorada z grilla robi się błyskawicznie, ale będziesz potrzebować nieco więcej czasu. Zaraz się dowiesz dlaczego.

Dorada z grilla składniki

8. Rybę posól wewnątrz, a następnie włóż do niej plastry cytryny oraz gałązki rozmarynu.

plasterki cytryny i rozmaryn we wnętrzu ryby

9. Zepnij brzuch ryby wykałaczkami, a następnie natnij rybę w poprzek o obu stronach.

Dorada z grilla

10. Grillując ryby lub mięso zawsze warto pomyśleć o jakichś warzywnych dodatkach na grilla. Można je wrzucić na ruszt jako przystawkę albo dołożyć na grilla w czasie pieczenia się dania głównego. Mogą to być np. <<PIECZARKI>> albo plastry ziemniaków.

Dorada z grilla

11. Z dużą starannością natrzyj doradę z obu stron przyrządzoną wcześniej marynatą. Ważne, by marynata weszła także w nacięcia na bokach ryby.

marynowanie ryby

12. Nasmarowaną marynatą rybę należy odstawić na 15 minut co jakiś czas polewając ją pozostałą marynatą lub tą spływającą z ryby. W międzyczasie możesz już zacząć grillować przystawkę.

Dorada z grilla

13. Tuż przed włożeniem ryby na ruszt usuń z niej stałe elementy marynaty (czosnek i rozmaryn), bo spalą się podczas grillowania ryby. Następnie połóż doradę na rozgrzanym ruszcie. Jeżeli dysponujesz specjalnym chwytakiem do grillowania ryb to koniecznie wykorzystaj go, bowiem skóra ryb lubi często przywierać do kratki grillowej.

Dorada z grilla

14. Świeżymi gałązkami rozmarynu maczanymi w marynacie smaruj co jakiś czas rybę oraz warzywa, jeżeli grillujesz je równocześnie. Ryba powinna dojść w około 10 minut.

UWAGA: Zbyt mocny żar spali rybę, a ta pozostanie surowa w środku. Lepiej ułożyć kratkę grillową na początek ciut wyżej, a po obróceniu ryby na drugą stronę obniżyć ją, aby ryba doszła i się ładnie zarumieniła.

smarowanie plastrów ziemniaka gałązką rozmarynu


DORADA Z GRILLA

Podawaj od razu z grillowanymi warzywami oraz pomidorem i awokado.

Dorada z grilla


Przygotuj także PIECZARKI z GRILLA przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *