Dorada pieczona to wyjątkowo smaczna ryba. Zresztą sama w sobie jest smakowita. Dorada ma kruche, delikatne mięso, a ości w niej jest stosunkowo niewiele. Nie zabijajcie jej smaku nadmiarem przypraw, czy zbędnych dodatków, a odwdzięczy się Wam po stokroć. Dorada, jak większość ryb, najlepiej smakuje z rusztu lub z piekarnika (w przypadku braku rusztu). Dla mnie najsmaczniejsza jest w połączeniu z marynatą w stylu vinegrette. W okresie zimy do ryby do piekarnika można wrzucić np. podgotowane warzywa mrożone.


DORADA PIECZONA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże dorady;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • warzywa według uznania;
  • natka pietruszki;
  • pieprz kolorowy w ziarnach;
  • sól morska;

DORADA PIECZONA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki marynaty: gałązka świeżego rozmarynu, 2-3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, cytryna, oliwa.

DORADA PIECZONA z warzywami

2. Suche składniki marynaty przełóż do moździerza i utłucz.

DORADA PIECZONA z warzywami

3. Dodaj 4 łyżki oliwy extra vergine i łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszaj wszystko delikatnie (marynata powinna być dość intensywna w smaku, słonawa, ale niezbyt kwaśna).

DORADA PIECZONA z warzywami

4. Przygotuj dwie dorady (oskrob z łusek, umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi) i ponacinaj je w poprzek w 3-4 miejscach po obu stronach.

DORADA PIECZONA z warzywami

5. Brzuchy ryb posól (reszty ryby nie trzeba, ponieważ pokryjesz ją słoną marynatą) i włóż do nich gałązki świeżego rozmarynu oraz kilka plasterków wyparzonej cytryny.

DORADA PIECZONA z warzywami

6. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i pędzelkiem (chociaż lepiej palcami…) nasmaruj je marynatą po obu stronach ze szczególnym uwzględnieniem poprzecznych nacięć.

DORADA PIECZONA z warzywami

7. Ugotowane nieco wcześniej małe ziemniaczki przekrój na połowę.

DORADA PIECZONA z warzywami

8. Do wrzącej wody wrzuć mieszankę warzyw mrożonych (tutaj tzw. mieszanka włoska), a gdy się zagotują odcedź je. Oczywiście w sezonie letnim lepiej wykorzystać świeże warzywa.

DORADA PIECZONA z warzywami

9. Do ryb w naczyniu żaroodpornym włóż ugotowane ziemniaki i warzywa (rozłóż je pomiędzy rybami). Posól lekko warzywa, skrop niewielką ilości oliwy i posyp odrobiną suszonego oregano. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Na ostatnie 5 minut ustaw grzanie grzałki od góry, by lekko przyrumienić ryby.

DORADA PIECZONA z warzywami


DORADA PIECZONA Z WARZYWAMI

Po upieczeniu posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chilli. Najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu.

dorada pieczona z warzywami

A może DORADA po MAROKAŃSKU? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *