Rosół wołowy każdy robi po swojemu. Każdy ma swój własny przepis na taki rosół. W dodatku każdy z nas lubi czasem zrobić nieco inny rosół, niż zazwyczaj. I to jest właśnie siła tej zupy. Jest wiele przepisów, ale tylko jeden sposób wykonania: mięso, jarzyny i długie, wolne gotowanie pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką. Mięso wołowe, ewentualnie drób i kości wołowe oraz jarzyna to trzy główne składniki, które powinny znaleźć się w każdym mającym aspiracje rosole. Proporcje mięs jednak to już kwestia indywidualna.


ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów wołowiny;
  • 2 gęsie nogi;
  • kości wołowe (najlepiej ze szpikiem);
  • jarzyna do rosołu;
  • świeży lubczyk;
  • sól, pieprz;

ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 800 gramów wołowiny (tutaj szponder, pręga i mostek bez kości – kość oderwałem i poszła do pieczenia) oraz dwie gęsie nogi (tutaj o łącznej wadze 700 gramów). Zamiast gęsiej nogi możesz użyć kaczej, albo po prostu kawałek kurczaka z kością (a najlepiej porcji rosołowej). Oczywiście proporcje mięsiw zależą od Twoich preferencji.

mięso na rosół

2. Bardzo ważnym składnikiem rosołu są również kości wołowe, najlepiej te ze szpikiem (wiem, trudno zdobyć). Kości umyj, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie kości wypuszczą soki i staną się pięknie rumiane.

upieczone kości do rosołu

3. Mięso oraz podpieczone kości przełóż do min. 5 litrowego garnka. Wlej około 2,5 litra zimnej wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotując całość na wolnym ogniu bez przykrycia (około 30 minut) doprowadź do wrzenia, a następnie usuń szumowiny. Skręć gaz do minimum i przykryj garnek pokrywką tak, aby jej niewielka część odkrywała powierzchnię. Gotuj rosół dwie godziny (rosół ma „mrugać”, nie może się gotować!).

Domowy rosół wołowy z gęsiną

4. Tak powinien wyglądać rosół po 2 godzinach wolnego gotowania; podczas, gdy po pierwszej godzinie ma on wyraźnie smak gęsiny, to po dwóch godzinach smak jest już zrównoważony. Już teraz rosół powoli staje się klarowny.

Domowy rosół wołowy z gęsiną

5. Przygotuj jarzyny: marchewkę (nie za dużo, bo rosół będzie zbyt słodki), pietruszkę, kawałek selera, sporą cebulę, kawałek pora, niedużą część kapusty włoskiej oraz natkę pietruszki i świeży lubczyk.

jarzyna do rosołu

6. Cebulę opal nad gazem, aż będzie czarna i wrzuć do rosołu. Dodaj wszystkie warzywa, zioła oraz garstkę ziarnistego pieprzu i jedną łyżeczkę soli.

gotowanie rosołu wołowego

7. Gotuj pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką na minimalnym gazie przez następną godzinę. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem (w razie potrzeby). Rosół powinien być już bardzo klarowny.

Domowy rosół wołowy z gęsiną

8. Odcedź rosół, a następnie odstaw na bok na godzinę. Po tym czasie zdejmij delikatnie łyżką tłuszcz z powierzchni rosołu.

czysty rosół wołowy

9. Przelej rosół przez gazę, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia (rosół musi być klarowny).

Domowy rosół wołowy z gęsiną


DOMOWY ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ

Przed podaniem zagrzej rosół (musi być podany gorący). Podawaj najlepiej z domowym makaronem nitki.

Domowy rosół wołowy z gęsiną

A ROSÓŁ DROBIOWY zrobisz według przepisu <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *