Kuchnia włoska Pizza i inne placki Z mąki

PIZZA z SALAMI w domu robiona

Pizza z salami w domu robiona

Pizza z salami w domu robiona może być doskonała. To właśnie pizza salami jest jedną z najbardziej ulubionych wersji tego najsłynniejszego na świecie placka z mąki i wody. Każdy z nas chciałby umieć zrobić tak pyszną pizzę, jaką nieraz jadł w dobrej pizzerii. Oczywiście podstawa dobrej pizzy to ciasto na pizzę, ale… Po latach prób – licznych i nieraz wręcz karkołomnych stwierdzam, że w domu nigdy nie uda się osiągnąć poziomu zbliżonego do pizzy, jak w najlepszych pizzeriach… Ale takiej naprawdę dobrej. Powód będzie zawsze jeden – piec.

Aby pizza była jak należy powinna w piecu opalanym drewnem spędzić góra 1-2 minuty. Jest to możliwe dzięki wysokiej (ponad 400 stopni Celsjusza) temperaturze wewnątrz pieca. Dla naszych domowych piekarników jest to temperatura nieosiągalna, ponadto w piecu języki ognia pięknie przyrumieniają brzegi pizzy dodając im nie tylko uroku, ale przede wszystkim smaku. Pokażę Wam jednak, co zrobić, by Wasza pizza z salami zrobiona w domu była naprawdę fachowa i pyszna pomimo, że pieczona w piekarniku.


PIZZA Z SALAMI PRZEPIS

CIASTO NA PIZZĘ

500 gramów włoskiej mąki pszennej typ 00 (lub zwykłej typ 450);
25 gramów świeżych drożdży;[FMP]
około 280 ml letniej wody;
1 łyżka soli drobnoziarnistej;
2 łyżki oliwy extra vergine;
1 łyżeczka cukru;

DODATKI DO PIZZY

domowy sos pomidorowy;
kilka plasterków wysokiej jakości salami;
1-2 ząbki czosnku;
100-150 gramów mozzarelli;
kilka czarnych oliwek;
liście świeżej bazylii;
oliwa extra vergine;


PIZZA Z SALAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Podstawą dobrej pizzy jest dobre ciasto. Składniki zawsze są takie same, jednak sposób jego wyrobienia i wyrastania wpływa istotnie na jego późniejszą elastyczność i smak (dowiedz się <<jak zrobić ciasto na pizzę>>).

składniki na ciasto na pizzę

2. Gdy ciasto na pizzę jest gotowe możesz zacząć robić swoją najlepszą na świecie pizzę. Będzie to pizza z salami, czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią.

gotowe domowe ciasto na pizzę

3. Wyłóż ciasto na lekko podsypany mąką blat. Ręką rozpłaszcz delikatnie ciasto. Następnie odwróć ciasto i obsyp odrobiną mąki. Rozpłaszczaj ciasto palcami od środka na zewnątrz tworząc cienki placek. Ciasto powinno być jak najcieńsze w środku, zaś nieco wyższe na brzegach (rancik). Ciasta nie wolno wałkować, bo utraci swoją elastyczność. Na koniec weź ciasto w dłonie i przekładając je z jednej do drugiej obracając je jednocześnie uformuj ostateczny kształt placka.

Pizza z salami

4. Na ciasto nałóż niezbyt dużo domowego sosu pomidorowego (dowiedz się <<jak zrobić sos do pizzy>>) oraz cienkie plasterki salami. Ja dodaję często także trochę pokrojonego czosnku. Pizza z salami musi mieć charakter, więc dobre salami i czosnek to podstawa.

Pizza z salami

5. Wrzuć na pizzę trochę startej mozzarelli (pomiędzy salami), trochę czarnych oliwek oraz świeżych listków bazylii. Wyjmij z rozgrzanego piekarnika blachę. Na wcześniej przygotowany papier do pieczenia przełóż ostrożnie gotową pizzę (rozciągnij delikatnie), a następnie przełóż papier z pizzą na rozgrzaną blachę. Włóż blachę z pizzą do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz w temperaturze 230-250 stopni (w zależności od piekarnika).

Pizza z salami w domu robiona

6. Pizza z salami powinna spędzić w piekarniku 5 minut (grzanie od dołu+termoobieg), a następnie 2 minuty z grzaniem „grill od góry”, aby nieco się przyrumieniła (przed przełączeniem piekarnika na funkcję „grill od góry” blachę z pizzą możesz przełożyć nieco wyżej). Po wyjęciu pizzy z pieca rozłóż na niej kilka świeżych listków bazylii dla koloru i smaku.

Pizza z salami w domu robiona[/FMP]


PIZZA Z SALAMI SUPER WERSJA

No i co? Pizza w wersji domowej może być pyszna, prawda?

Pizza z salami w domu robiona


(2) Komentarze

  1. blank

    a wypróbuję, dzięki. z kamieniem w warunkach domowych się nie zaprzyjaźniliśmy, może wyjdzie z blachą 😉

  2. blank
    Renia says:

    Też jestem fanem pizzy, z chęcią wypróbuję przepisy. Polecam użycie cienkiej okrągłej blachy do pizzy z dziurami , bez papieru do pieczenia – będzie lepszy efekt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.