Obejrzano: 778
8 0
Czas czytania:2 Minuty, 16 Sekundy

Kapusta kiszona i kiszonki generalnie to niezwykłe bogactwo smaków i witamin w sezonie zimowym. To właśnie wtedy nie mamy zbyt dużego wyboru świeżych warzyw i owoców, a nasze organizmy wciąż ich pragną, by walczyć z wirusami. Z pomocą przychodzą właśnie kiszonki. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu i warto pochylić się nad nimi i nauczyć się je robić. Jasne, w sklepach kiszonek jest całkiem sporo, ale tam trzeba być czujnym aby nie kupić takich „kiszonych” octem. Poza tym co domowe to domowe. Raz zrobicie taką domową kapustę kiszoną i uwierzcie, że więcej nie kupicie w sklepie. Co domowe, to domowe.


DOMOWA KAPUSTA KISZONA PRZEPIS

SKŁADNIKI

3 nieduże główki białej kapusty o łącznej wadze około 3-3,5 kilograma[FMP]
sól kamienna
marchewka (opcja)


DOMOWA KAPUSTA KISZONA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.  Zdobądź trzy nieduże główki białej kapusty najlepiej sprawdzonego pochodzenia. Sprawdzone jej pochodzenie zagwarantuje Ci dobry smak który już znasz i lubisz, a nieduże zwarte i twarde główki jej świeżość i jędrność. Sól najlepsza będzie kamienna, choć i na morskiej kapucha wychodzi całkiem smaczna.

trzy główki białej kapusty leżą na stole

2. Kapustę siekaj według uznania usuwając głąb. Tylko od Twoich preferencji zależy, czy Twoja domowa kapusta kiszona pokrojona będzie w cienkie, czy w grubsze paski.

siekanie białej kapusty

3. Sól najlepsza oczywiście będzie kamienna, chociaż zdarzało mi się robić kapustę kiszoną na soli morskiej z niezłym skutkiem. Teorii jest wiele, ale w moim przepisie proporcje dla dobrego ukiszenia kapusty są następujące. Na 1 kilogram białej kapusty daję 20 gramów soli (około 2 płaskie łyżki).

opakowanie soli kamiennej leży na stole

4. Zatem zaczynamy. Do naczynia, w której kisić będziesz kapustę włóż jedną warstwę posiekanego warzywa, a następie posyp ją solą. Wcześniej oszacuj zużycie soli na każdą warstwę, aby mniej więcej dodać jej tyle samo do każdej warstwy. Teraz ugniataj posoloną warstwę kapusty twardym drewnianym narzędziem do momentu, aż wytworzy się nieco płynu.

domowa kapusta kiszona

5. Następnie układaj kolejne warstwy białej kapusty podsypując je solą i ubijając. Z każdą warstwą płynu powinno być coraz więcej, a ostatecznie powinno go być tyle, aby przykrył całą kapustę.

domowa kapusta kiszona

6. Na koniec kilka razy „nakłuj” kapustę do dna drewnianym narzędziem, aby odpowietrzyć całość.

domowa kapusta kiszona

7. Obciąż kapustę ciężkim przedmiotem, np. wygotowanym kamieniem, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Odstaw w ciepłe miejsce.

blank

8. Codziennie „nakłuwaj” kapustę w podobny sposób, aby ją „odgazować”. Domowa kapusta kiszona powinna być gotowa po kilku dniach (5-7 dni) w zależności od Twoich preferencji stopnia ukiszenia kapusty.

domowa kapusta kiszona

9. Gdy kapusta kiszona jest gotowa przełóż ją do słoików, a następnie zakręć wieczkami i wstaw do lodówki celem przerwania procesu kiszenia.

domowa kapusta kiszona[/FMP]


DOMOWA KAPUSTA KISZONA KIEDY I JAK JEŚĆ

Można zajadać od razu po ukiszeniu, można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka tygodni. Na surowo, do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia. Dla zdrowotności, dla pokrzepienia podniebienia.

domowa kapusta kiszona


Sprawdź świetny <<przepis na gołąbki po węgiersku>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.