Dip jogurtowy z kolendrą to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dip. Kombinacja smaków: kwaśnego, ostrego i orientalnego (listki świeżej kolendry) przynosi znakomity efekt smakowy. Głównym składnikiem dipu jest gęsty, naturalny jogurt typu greckiego i ogórek pozbawiony pestek. To świetny dip, który pasuje właściwie do wszystkiego np. do kotletów warzywnych, czy pieczonego łososia, pieczonego ziemniaka lub grillowanych warzyw.


DIP JOGURTOWY Z KOLENDRĄ

SKŁADNIKI

250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego;[FMP]
100 gramów świeżych ogórków;
1 czerwona papryczka chilli;
1 cytryna;
świeża kolendra;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Około 100 gramów świeżych ogórków umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdego ogórka odetnij końcówki, przekrój je wzdłuż na połowę i wydrąż środki – nie będą one potrzebne. Jeśli wolisz możesz pozostawić skórkę na ogórku.

3. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Jedną. Gdy wolisz, aby piekło to dwie.

4. Do miski przełóż 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego. Dodaj drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili bez pestek. Lub z pestkami, jeżeli wolisz jeszcze ostrzejszy dip.

5. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do jogurtu z chilli. Posiekaj świeżą kolendrę.

6. Posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Dip jogurtowy z kolendrą[/FMP]

7. Skrop całość sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.

Dip jogurtowy z kolendrą


DIP JOGURTOWY Z KOLENDRĄ

Podawaj do pieczonego lub smażonego łososia albo do dań typu fast food, jak gyros, czy kebab.

Dip jogurtowy z kolendrą


Wypróbuj również mój DIP Z TUŃCZYKIEM przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *