Dip jogurtowy z kolendrą to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dip. Kombinacja smaków: kwaśnego (cytryna), ostrego (chili) i orientalnego (listki świeżej kolendry) przynosi znakomity efekt smakowy. Głównym składnikiem dipu jest gęsty, naturalny jogurt typu greckiego i świeży ogórek pozbawiony pestek. To świetny dip, który pasuje właściwie do wszystkiego np. do kotletów warzywnych, czy pieczonego łososia, pieczonego ziemniaka lub grillowanych warzyw.


DIP JOGURTOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego;
  • 100 gramów świeżych ogórków;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

DIP JOGURTOWY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Dip jogurtowy z kolendrą składniki

2. Około 100 gramów świeżych ogórków umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdego ogórka odetnij końcówki, przekrój je wzdłuż na połowę i wydrąż środki – nie będą one potrzebne. Jeśli wolisz możesz pozostawić skórkę na ogórku.

wydrążenie pestek z ogórka

3. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Jedną. Gdy wolisz, aby piekło to dwie.

siekanie czerwonej papryczki chilli

4. Do miski przełóż 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego. Dodaj drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili bez pestek. Lub z pestkami, jeżeli wolisz jeszcze ostrzejszy dip.

Dip jogurtowy z kolendrą

5. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do jogurtu z chilli. Posiekaj świeżą kolendrę.

krojenie w drobną kostkę ogórka

6. Posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Dip jogurtowy z kolendrą

7. Skrop całość sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.

Dip jogurtowy z kolendrą


DIP JOGURTOWY Z KOLENDRĄ

Podawaj do pieczonego lub smażonego łososia albo do dań typu fast food, jak gyros, czy kebab.

Dip jogurtowy z kolendrą

Wypróbuj również mój DIP Z TUŃCZYKIEM przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *