Deser z musem bananowym to bardzo smaczne połączenie owoców i kremu śmietankowo waniliowego. W zasadzie od pory roku zależy, czy będzie to raczej deser bananowy, czy też truskawkowy. Zimą, kiedy prawdziwych truskawek nie ma, za to banany rosną w siłę te drugie winny dominować w deserze. Latem trudno wyobrazić sobie, aby do tego deseru nie dołożyć na maksa dojrzałych, polskich truskawek. Deser z musem bananowym jest bardzo prosty do wykonania, a jedyne na co należy zwrócić szczególną uwagę to dojrzałość owoców. Od smaku owoców zależy bowiem smak całego deseru.
Składniki
500 gramów dojrzałych truskawek;
500 gramów bardzo dojrzałych bananów;
250 ml słodkiej śmietanki 30%;
250 gramów serka mascarpone;
1-2 laski wanilii;
1 cytryna;
ostra, mielona papryka w proszku;
2 łyżki cukru lub 2 płaskie łyżeczki stevii;
listki świeżej mięty i czekolada na ozdobę;
Przepis na deser z musem bananowym
Banany obierz ze skórki, pokrój drobno, a następnie przełóż do dużej miski. Owoce muszą być bardzo dojrzałe, takie z brązową od dojrzałości skórką. Banany ugnieć dokładnie widelcem tak, aby powstała gładka masa, a właściwie mus. Wlej do nich sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Dodaj do musu bananowego pół łyżeczki mielonej papryczki chilli, a także posiekaną miętę.
Wymieszaj dokładnie, spróbuj i w razie konieczności dodaj składnika, który jest za mało wyczuwalny. Mus powinien być jednocześnie słodki od dojrzałych bananów, kwaskowaty od soku z cytryny, lekko pikantny od chilli i mieć odświeżający smak dzięki świeżej mięcie. Jeśli tak jest znaczy to, że zrobiłaś/łeś mus bananowy idealny. Odstaw miskę z musem bananowym na bok.
Do miski malaksera przelej słodką śmietankę i przełóż również serek mascarpone. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na połowę i włóż ziarenka wanilii do miski malaksera. Cukier, czy stevia? A może jeszcze czym innym posłodzisz swój deser z musem bananowym i truskawkami? Jeżeli cukier daj go 2 łyżki, jeżeli stevia wystarczą 2 łyżeczki. Miksuj wszystko na gładką i puszystą masę.
Deser z musem bananowym z truskawkami sposób podania
Do małych pucharków włóż po 2 łyżki musu bananowego. Na musie bananowym ułóż po 2 łyżki ubitej masy śmietanowo waniliowej. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek włóż do dużej miski. Ugnieć truskawki widelcem tak, aby ich część pozostała w niedużych kawałkach, a część była całkowicie rozgnieciona na mus. Do pucharków nałóż mus truskawkowy, tyle, ile uważasz. Na wierzchu zrób kleks z masy śmietanowej i na koniec posyp całość startą czekoladą. Udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Daje dużo radości i mnóstwo smaku. Jest prosty w przygotowaniu, a zachwyci każdego z Was.
Wypróbuj przepis na deser rodem z Wiednia, wypróbuj smakowity deser pischinger przekładany andrut masą kakaową.