DAKOS czyli najbardziej znana przekąska kreteńska to obowiązkowa jadło na początek każdego pobytu na słonecznej Krecie. Jeżeli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może. Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł.

Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos.


DAKOS SKŁADNIKI

1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


DAKOS

Znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie.

DAKOS najsłynniejsza przekąska z Krety


Spróbuj również moich GRZANEK KRETEŃSKICH – przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *