DAKOS czyli najbardziej znana przekąska kreteńska to obowiązkowe jadło na początek każdego pobytu na słonecznej Krecie. Jeżeli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może. Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł.

Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos.


DAKOS

SKŁADNIKI

1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


DAKOS JEMY PO KRETEŃSKU

Znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie.

DAKOS najsłynniejsza przekąska z Krety


Spróbuj również moich GRZANEK KRETEŃSKICH – przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


sos grzybowy ze świeżych prawdziwków Previous post SOS GRZYBOWY ze świeżych prawdziwków
Kurczak na ostro z pastą fasolową Next post KURCZAK na OSTRO z pastą fasolową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *